Doar un sfert dintre copiii aflaţi în grija statului, în centre de plasament, centre rezidenţiale, case de tip familial, beneficiază de o vacanţă la munte sau la mare. Fundaţia „Mission without borders” – filiala Suceava, condusă de Ovidiu Gavrilovici, a fost mereu alături de copiii şi tinerii bolnavi din centre de plasament, pe care i-a trimis în tabără la Voroneţ. Şi în acest an, în ciuda crizei financiare, Fundaţia „Mission without borders” are grijă de circa 70 de minori, pentru care a pregătit un sejur de zece zile la Voroneţ.
Printre copiii care vor beneficia de tabăra organizată în zona Gura Humorului – Voroneţ se numără nouă copii de la Serviciul Alternativ Gura Humorului şi zece copii de la Centrul de Plasament „Laurenţia Ulici”.
Pe perioada vacanţei de vară vor fi luaţi în familie 26 de minori de la Centrul de Plasament „Laurenţia Ulici” şi 16 de la Serviciul Alternativ Gura Humorului.
68 de copii şi tineri din centrul „Laurenţia Ulici” vor rămâne în vacanţă în centru, unde li se pregătesc diferite activităţi recreative, concursuri, ateliere de creaţie, drumeţii în împrejurimi.
„Visătorii” la vacanţă
Coordonatorul Fundaţiei „Mission without borders” – filiala Suceava, Ovidiu Gavrilovici, care organizează în acest an cea de XVI - a acţiune umanitară în judeţul Suceava, ne-a spus că pe lângă însoţitorii fiecărui grup de copii şi tineri, în tabăra de la Voroneţ vor fi prezenţi şi voluntari ai Fundaţiei „Mission without borders”. Copiii vor fi implicaţi în tot felul de activităţi culturale, artistice, de ecologizare, excursii şi concursuri interactive.
Majoritatea copiilor cu dizabilităţi care au nevoie de îngrijire specială nu vor putea pleca din vacanţă. Ei sunt incluşi într-un program permanent de recuperare, logopedie, programe educaţionale.
Pe baza unui „schimb de centre”, 25 de copii dintr-un centru de plasament sucevean vor merge la Constanţa, în tabără, iar un număr egal de copii de la mare vor veni în tabără în Bucovina.
O situaţie aparte este cea de la Centrul de plasament „Visătorii” Fundu Moldovei, de unde doar un singur copil va merge în tabără, ceilalţi 26 de copii rămânând în centru.
„Motivul pentru care aceşti copii rămân în centru este acela că provin din familii sărace, fiecare copil este un caz social. Cu toate acestea, la Fundu Moldovei se întâmplă lucruri minunate. Copiii sunt antrenaţi în tot felul de activităţi distractive, concursuri cu tematică, drumeţii, carnavaluri”, ne-a spus Liviana Enea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.