Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 iun 2010 - Anul XV, nr. 141 (4432)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Servicii comunitare

Scoşi din ghearele sărăciei de-acasă, internaţi la „Micul prinţ”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Deşi nu s-au visat niciodată prinţi sau prinţese, trăind aproape toţi anii copilăriei în lipsuri, mizerie, scandaluri, singurătate, 12 minori au ajuns la „Micul prinţ”, un centru rezidenţial înfiinţat la începutul acestui an, un modul de tip familial din cadrul Complexului de Servicii Comunitare şi Protecţia Copilului Suceava. Minorii, unii dintre ei fraţi, au vârste cuprinse între 4 şi 15 ani.

Trei dintre minori sunt preşcolari, ceilalţi sunt şcolari. Trei fraţi, cel mai mic în vârstă de aproape 4 ani şi cel mai mare de 6 ani, au fost internaţi la „Micul prinţ” pentru că părinţii nu au o locuinţă stabilă şi nici venituri suficiente să-şi crească copiii. În acest caz, se încearcă o reintegrare în familie, după ce părinţii îşi vor rezolva problemele sociale. Oricum, ei nu riscă să fie scoşi din centru decât la terminarea studiilor. Pentru a beneficia de un loc în centrul rezidenţial „Micul prinţ”, copiii trebuie să aibă cel puţin 4 ani, pentru a putea fi încadraţi în învăţământul preşcolar.

 

Nimeni nu-i „cere” în vacanţă

Alţi doi fraţi provin dintr-o familie nevoiaşă din Vama. Şi în acest caz, cu ajutorul primăriei din localitate, care a promis că-i va ajuta pe părinţii minorilor să-şi refacă casa, se încearcă reintegrarea minorilor în familie.

Alţi cinci minori, elevi de gimnaziu şi liceu, au ajuns în centrul rezidenţial după ce părinţii nu-i mai vor acasă, au fost lăsaţi în grija bunicilor, care nu se descurcă cu pensiile foarte mici, sau au fost transferaţi din alte centre de plasament.

Fiind vacanţă, este din ce în ce mai greu să li se explice că nu vine nimeni să-i scoată din centru. Unii sunt mai norocoşi, având rude care vor să-i ţină la ei pe perioada vacanţei. Alţii, cu ajutorul unor sponsori, vor fi trimişi într-o tabără la Voroneţ. Sunt însă şi unii copii care nu au unde să-şi petreacă vacanţa.

 

Reintegrarea în familie, o soluţie

În cazul celor 12 minori, se caută soluţii de reintegrare în familie. Din păcate, părinţii naturali nu sunt capabili să-şi crească copiii, aşa că se caută bunici sau rude până la gradul IV care ar putea să aibă grijă de minori. Dacă nu se poate face reintegrarea în familie, minorii pot să stea în centru până ce îşi termină studiile. Conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava ne-a explicat că la „Micul prinţ”, la fel ca la orice centru rezidenţial, minorii sunt trataţi ca într-o familie.

„Încercăm să le creăm un mediu cât mai apropiat de cel pe care l-ar fi meritat să-l aibă în propria familie. Merg la şcoală. Ne interesăm de situaţia şcolară a lor, de aptitudinile fiecăruia, pentru a fi îndrumaţi să facă un sport sau să lucreze într-un atelier de creaţie. Pe perioada verii, încercăm să-i trimitem în vacanţă. Ei sunt consiliaţi psihologic şi au tot sprijinul din partea specialiştilor noştri”, ne-a spus Liviana Enea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.

 

Refugiu pentru copiii abuzaţi

În cadrul Complexului de Servicii Comunitare funcţionează şi Centrul de primire Minori în Regim de Urgenţă Suceava, unde ajung copii aflaţi în situaţie de risc, copii abuzaţi de părinţi, neglijaţi, exploataţi de familie, părăsiţi de părinţi, trimişi la cerşit sau copii fugiţi de-acasă. Copiilor internaţi în centru li se oferă sprijin concret, cazare, masă, haine, rechizite, şi sunt încurajaţi să menţină legaturile cu părinţii, familia lărgită şi alte persoane importante pentru ei, dacă acest lucru nu contravine interesului lor superior, dacă abuzatorii nu sunt tocmai părinţii sau rudele apropiate. Copiii sunt consiliaţi psihologic şi li se oferă un spaţiu personal, cât mai apropiat de mediul familial, copiii beneficiind de siguranţă, încredere şi respect din partea personalului care are grijă de ei, pe parcursul şederii în cadrul centrului. De la caz la caz, copiii abuzaţi pot să fie daţi în plasament la un asistent maternal profesionist, pot să rămână în centrul rezidenţial sau să fie transferaţi într-un alt centru de plasament.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scoşi din ghearele sărăciei de-acasă, internaţi la „Micul prinţ”.
 Vizualizări articol: 1679 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Scoşi din ghearele sărăciei de-acasă, internaţi la „Micul prinţ”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei