Toate produsele alimentare oferite spre comercializate trebuie să conţină informaţii nutriţionale, precum şi recomandări privind consumul zilnic, a anunţat europarlamentarul PD-L, suceveanul Petru Luhan. Acesta a precizat că Parlamentul European a decis ca etichetele produselor alimentare să conţină obligatoriu toate aceste informaţii.
„Cetăţenii europeni trebuie să aibă posibilitatea de a alege produsele alimentare în cunoştinţă de cauză. La propunerea Comisiei Europene, europarlamentarii au decis că trebuie indicată pe partea frontală a ambalajului cantitatea de lipide, acizi graşi saturaţi, zaharuri şi sare. Mai mult, trebuie menţionat pe ambalaj şi cantitatea de proteine, glucide, fibre şi acizi graşi trans-naturali şi artificiali”, a declarat europarlamentarul Petru Luhan.
El a mai precizat că europarlamentarii au mai cerut extinderea etichetării obligatorii a ţării de origine şi asupra tuturor tipurilor de carne, produselor lactate, fructelor şi legumelor. Petru Luhan a mai explicat că printre excepţiile de la regula etichetării, europarlamentarii au menţionat alimentele care nu au fost pre-ambalate şi băuturile alcoolice. Europarlamentarul PD-L a mai spus că odată ce legislaţia va fi adoptată, întreprinderile cu profil alimentar vor avea trei ani la dispoziţie pentru a se adapta la noile reguli. De asemenea, operatorii mai mici, care dispun de un număr mai mic de 100 angajaţi şi de o cifră de afaceri sub cinci milioane euro, vor avea cinci ani la dispoziţie.