Centrul medico-social de la Vicovu de Sus va fi desfiinţat, din lipsă de fonduri, începând cu 1 iulie. Decizia a fost luată de primăria din localitate, care a anunţat că nu mai are bani pentru susţinerea acestei unităţi sanitare. Închiderea Centrului medico-social de la Vicovu de Sus va lăsa 16 oameni fără locuri de muncă, în timp ce soarta a peste 20 de pacienţi, majoritatea cazuri sociale şi cu boli grave, care au nevoie de internare pe termen lung, rămâne incertă.
„Pentru ca unitatea să poată funcţiona până la finele anului ar fi fost nevoie de 571 mii lei, din care noi puteam asigura doar 200 mii lei, la fondul de salarii şi mâncare. Restul ar fi trebuit suportat de către primăriile din alte localităţi, care au oameni internaţi la noi”, a arătat primarul din Vicovu de Sus, Gheorghe Schipor.
Capacitate de 25 de paturi, aproape toate ocupate în permanenţă
El a explicat că unitatea de asistenţă medico-socială dispune de 25 de paturi, din care în permanenţă sunt ocupate între 22 şi 23. Pacienţii internaţi sunt toţi persoane în vârstă, care nu au unde să locuiască, cu vârste între 60 şi 80 de ani. La ora actuală, din totalul bolnavilor cazaţi în acest centru, 12 provin din ale localităţi, şi anume Suceava, Horodnicu de Sus, Muşeniţa Târnăveni, Rădăuţi, Straja, Bilca.
„Nu-mi mai permit să plătesc întreţinerea bolnavilor din alte localităţi, care n-au contribuit cu nimic. Am oameni pe care îi ţin şi de şase ani, pe bugetul meu, adică pe taxele şi impozitele strânse de la localnicii din Vicovu de Sus”, a adăugat Gheorghe Schipor, cu precizarea că primăriile ar trebui să plătească, anual, pentru fiecare pacient, 21.061 de lei, iar Direcţia de Sănătate Publică 8.804 lei.
Bolnavi cronici, din toată zona, internaţi pe termen lung
Unitatea sanitară de la Vicovu de Sus funcţionează ca centru medico-social din 2002 şi internează pe termen lung bolnavi cronici din toată zona. Centrul dispune de 16 angajaţi, printre care un medic cu jumătate de normă, cinci asistente medicale, trei infirmiere, două bucătărese, o spălătoreasă. Direcţia de Sănătate Publică asigură fondurile pentru medicamente, materiale sanitare şi salariile medicilor şi asistentelor, iar până acum plăţile s-au efectuat cu regularitate. Lefurile personalului auxiliar (infirmiere, personal TESA, bucătărese etc.), utilităţile şi mâncarea se plătesc cu fonduri de la bugetul local.
În judeţul Suceava funcţionează cinci centre medico-sociale, la Dumbrăveni, Mălini, Zvoriştea, Broşteni şi Vicovu de Sus.
(18 iun 2010, 21:48:48
insotitor de persoana cu handicap care nu poate iesi din casa, trimis in SOMAJ, acea persoana ... nu mai merita sa fie ajutata ...... of doamne cand se va face dreptate? nu mai exista frica nici de d-zeu, nici de nimic. dar ...... totusi exista si d-zeu asa ca pt cei multi rabdare si pt. restul sa nu creada ca va merge la infinit asa. undeva, candva se va plati.