Dacă vor să-şi găsească o consolare atunci când înjură gropile de pe străzile Sucevei, şoferii din municipiul reşedinţă de judeţ ar trebui să se gândească la cum se descurcă cei din municipiul Câmpulung Moldovenesc. Aici, în cele mai multe locuri, străzile s-au transformat în uliţe, cu gropi imense, adunături de pietriş şi pământ.
Ceea ce deranjează cel mai mult la Câmpulung este că starea dezastruoasă a drumurilor nu este o situaţie de moment, apărută pe fondul unor lucrări, ci o problemă veche, care se accentuează de la an la an.
Una dintre cele mai penibile situaţii este cea de pe strada Aleea Trandafirilor, care trece prin faţa Spitalului de Psihiatrie, a Poliţiei şi a Detaşamentului local de Pompieri. Cu siguranţă că acest drum nici nu poate fi numit stradă, fiind o veritabilă uliţă, parcursă cu mare greutate de şoferii nevoiţi să treacă prin zonă. Ruşinos este că pe această stradă, maşinile de Pompieri ori cele de Poliţie trebuie să se deplaseze la urgenţe. Aşa se face că minute bune, care pot costa vieţi, se pierd pentru că nu se poate circula decât cu câţiva kilometri la oră.
Dezastru generalizat
La fel de dezastruoasă este şi situaţia de pe strada Rândunicii, care se intersectează cu Aleea Trandafirilor. Plină de gropi dintr-un capăt în altul, aceasta iese la drumul principal, pe DN 17, cu un crater imens, ce cuprinde aproape toată şoseaua.
Nici în centrul municipiului situaţia nu este mai roz, gropi şi şanţuri care rup maşinile în două fiind şi pe strada 22 Decembrie, cea din zona primăriei, ori ceva mai încolo pe şoseaua care trece prin faţa Colegiului Naţional „Dragoş Vodă”. Este practic un dezastru generalizat, cele mai multe străzi secundare fiind formate astăzi doar din urme de asfalt, între care tronează cratere imense. Pietrişul şi pământul pus pentru a le mai acoperi nu a făcut decât să înrăutăţească şi mai mult situaţia, ieri, de exemplu, după ploile căzute, formându-se adevărate „cocoaşe” care amplifică nervii şoferilor.
Cum se descurcă şoferii din Câmpulung
Cei mai mulţi localnici din Câmpulung Moldovenesc par să se fi împăcat cu ideea că nu vor avea prea curând străzi cât de cât normale şi se descurcă cum pot. Şi-au cumpărat autoturisme înalte, cei mai avuţi şi-au achiziţionat maşini de teren, şi, cu o răbdare de fier, parcurg uliţele ce sunt departe şi de standardele decente dintr-un sat.
„Sunt venit în Câmpulung Moldovenesc din 1982, la început pe aici erau flori, trotuare şi bineînţeles asfalt. În ultimii ani a fost tot mai rău, pur şi simplu fugim pe unde putem de aceste străzi, care, în multe cazuri, nu au mai văzut asfalt adevărat de la Revoluţie”, şi-a spus amarul Ioan Prodan, care ne-a mărturisit că a stricat două autoturisme Renault pe străzile din Câmpulung, iar acum şi-a luat o maşină de teren, rezistentă în condiţiile extreme actuale.
„Dacă vreţi să vedeţi maşini rămase în drum, cu baia de ulei sau toba sparte, aici la Câmpulung e locul perfect”, ne-a spus şi Vasile Avram, un alt localnic.
Primarul din Câmpulung spune că 32 de străzi vor fi asfaltate în această vară
Cel puţin la nivel declarativ, situaţia străzilor din municipiul Câmpulung Moldovenesc se va rezolva în cel mai scurt timp.
Primarul Constantin Şerban ne-a declarat că pe data de 11 mai 2010 a fost semnat un contract în valoare de aproximativ 15 miliarde de lei vechi, care vizează reabilitarea a 32 de străzi din localitate. Licitaţia a fost câştigată de firma Florconstruct, lucrările au fost deja începute, şi, a precizat Şerban, până în toamnă toate cele 32 de străzi vizate de acest program vor fi refăcute. El a mai declarat că după ce lucrările se vor încheia, oamenii din Câmpulung vor avea „un grad de confort convenabil” atunci când vor circula pe acestea.
Cel puţin în zona din apropiere de primărie, lucrări de refacere a străzii, prin plombarea gropilor, au fost demarate.
Ca să continuăm scenariul optimist al primarului, din 2011 ar urma să fie demarate lucrări şi mai ample de modernizare a străzilor din municipiul Câmpulung Moldovenesc.
(18 iun 2010, 12:15:54