Primăria Suceava şi Consiliul Judeţean au demarat procedurile pentru un schimb de imobile pe care fiecare instituţie le are în folosinţă gratuită de la cealaltă. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că o comisie de specialitate de la departamentele de patrimoniu din primărie şi Consiliul Judeţean se ocupă de reglajul patrimonial pentru un schimb de imobile: etajele 3, 4 şi 5 din sediul primăriei, care aparţin Consiliului Judeţean, contra clădirilor de la fosta Casă Judeţeană de Pensii, de pe strada Avram Iancu, ce aparţin municipalităţii. Cele trei niveluri din sediul primăriei sunt proprietatea CJ şi au fost date în folosinţă gratuită, în anul 2003, pe o perioadă de 15 ani. Tot în folosinţă gratuită pentru 15 ani a dat şi municipalitatea, către CJ, sediul fostei Case de Pensii, de la Centrul militar. Motivul care a grăbit această clarificare patrimonială a fost intenţia primăriei de a schimba actualul lift cu unul nou, ale cărui costuri sunt evaluate la circa cinci miliarde de lei vechi, adică aproape 145.000 de dolari.
„Vrem să facem această clarificare patrimonială pentru că vrem să facem o investiţie, să punem un lift nou în primărie. Cel care este acum e vechi şi periculos. Dacă nu suntem proprietari pe cele trei etaje nu putem face investiţia. Vom face o evaluare şi apoi schimb de imobile, eventual dacă mai este o diferenţă va fi achitată de o parte sau de alta”, a declarat Lungu.
În 2002, municipalitatea a cumpărat două etaje din imobil cu 625.000 de dolari
Primăria Suceava a definitivat tratativele cu conducerea centrală a Raiffeisen Bank pentru achiziţionarea spaţiilor aflate la parterul şi primul etaj al sediului filialei din Suceava, în vederea mutării sediului primăriei, în anul 2002. Valoarea tranzacţiei a fost de 20 de miliarde de lei fără TVA, la cursul mediu leu-dolar din 2002, asta însemnând 625.000 de dolari. Plata s-a făcut în rate, timp de doi ani. Ulterior, proprietarul celorlalte trei niveluri, respectiv Consiliul Judeţean, le-a dat şi pe acestea în folosinţa gratuită a municipalităţii. Necesitatea unui sediu pentru Primăria Suceava a apărut după ce vechiul sediu a fost revendicat şi câştigat de Ministerul Justiţiei, care l-a transformat în Palat de Justiţie.
Imobilul în care funcţionează acum Primăria Suceava a fost construit de Banca Agricolă, preluată în 2001 de Raiffeisen Bank. Austriecii de la Raiffeisen Bank au renunţat la sediul de lângă stadionul Areni în favoarea unuia situat în zona centrală a oraşului.