Nici o documentaţie pentru funcţionarea vreunei tabere în judeţ, în această vară, nu a fost depusă până acum la Direcţia de Sănătate Publică Suceava, a informat şeful instituţiei, dr. Alexandru Lăzăreanu.
„Orice tabără trebuie să funcţioneze în baza autorizaţiilor. Organizatorii trebuie să solicite de la noi avize, pentru că este vorba despre respectarea unor condiţii. Nu te joci cu viaţa copiilor. Până acum nu a venit nimeni să solicite autorizaţie”, a spus medicul, cu precizarea că inclusiv taberele private organizate de diferite asociaţii sau culte religioase au nevoie de autorizaţie de la DSP.
Cea mai mare tabără din judeţ şi chiar din Moldova, tabăra Bucşoaia, din oraşul Frasin, nu mai funcţionează de doi ani, deoarece nu a dispus de bani pentru realizarea lucrărilor necesare în vederea obţinerii autorizaţiei.
Tabăra de la Bucşoaia, lăsată de doi ani de izbelişte, în lipsa fondurilor pentru investiţii
Deşi problema furnizării apei potabile, care nu corespundea standardelor de calitate impuse de DSP Suceava, s-a rezolvat prin montarea unei staţii de epurare cu ultraviolete, iar blocul alimentar şi cantina au fost renovate şi igienizate, la centrul de agrement nu s-au mai efectuat şi alte lucrări de renovare, amenajare şi igienizare, din cauza fondurilor care nu puteau acoperi cheltuielile. În lipsa investiţiilor, din anul 2008, Autoritatea Naţională pentru Tineret nu a mai prins tabăra de la Bucşoaia în lista centrelor de agrement în care elevii pot să-şi petreacă vacanţa.
De menţionat că singurele fonduri acordate pentru investiţii au fost alocate pentru această tabără în anul 2003, când s-au făcut lucrări pentru reabilitarea reţelei de apă şi canalizare din tabără. La acea dată s-au alocat de la Bucureşti 370 de mii de lei, pentru proiectul de reabilitare a reţelei de apă, din care s-au plătit doar 200 de mii de lei, în timp ce diferenţa de bani s-a achitat sporadic.
Deoarece Autoritatea Naţională pentru Tineret nu a mai alocat fonduri şi pentru alte investiţii, tabăra Bucşoaia a fost lăsată de izbelişte, singurele sume primite fiind pentru întreţinere şi plata angajaţilor.
Tabăra Bucşoaia, unul dintre cele mai mari complexe turistice pentru tineret din ţară
Tabăra Bucşoaia era unul dintre cele mai mari complexe turistice pentru tineret din ţară, ce se întinde pe o suprafaţă de 14 hectare. Terenul a aparţinut Casei Regale şi a fost donat de către Carol al II-lea statului român. Terenul pe care se află acest centru de agrement este administrat de Direcţia Judeţeană de Tineret, căreia îi aparţin şi clădirile. DJT mai avea în administrare şi Tabăra Rusca din Dorna Arini, Tabăra Balada din Gura Humorului şi Tabăra Bucovina din Rădăuţi, complexe turistice pentru tineret care se află şi ele în stare avansată de deteriorare şi care, de asemenea, nu au primit bani pentru investiţii.