Autorităţile sucevene cu atribuţii privind combaterea infracţiunilor de trafic de ţigări şi a contrabandei în domeniu nu par dispuse să se implice în această luptă. Timp de o săptămână, „Monitorul de Suceava” a scris, cu date concrete, despre ceea ce se petrece în zona Siret. Nu doar că nu s-a întâmplat nimic, dar ţigări scoase ilegal din magazinele duty-free au fost comercializate în continuare pe piaţa neagră, la fel cum se întâmplă şi cu ţigările introduse ilegal din Ucraina, fie prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, fie pe fâşia verde. Şi în timp ce autorităţile sucevene competente să ia măsuri, în special Vama şi Poliţia de Frontieră, dar şi Parchetul, Poliţia sau structurile de combatere a corupţiei în rândul funcţionarilor, nu văd şi nu citesc nimic, bugetul de stat este prăduit cu sume colosale. Valentin Canura, reprezentant al British American Tabacco România, a arătat că anual, în România se fumează 620 de milioane de pachete de ţigări vândute la negru, din care 150 de milioane de pachete sunt aduse din Ucraina, o mare parte prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret şi fâşia verde din judeţ, ceea ce înseamnă un prejudiciu de peste 200 de milioane de euro anual, numai în ceea ce priveşte Suceava.
O mafie tânără care prinde rădăcini
De-a lungul anchetei care s-a finalizat cu publicarea unui număr de şase materiale în paginile ziarului, am discutat cu zeci de oameni, unii cu funcţii importante, alţii simpli executanţi în această mafie imensă care se numeşte traficul cu ţigări, iar unii doar martori ai unor evenimente la care au fost implicaţi fără voia lor. Este un sistem ermetic, dar nu impenetrabil. Poate fi străpuns pentru că sunt implicate mai mult grupuri, fiecare cu propriile interese.
Cert este că între aceste bande rivale, şi nu greşesc când le numesc aşa, chiar dacă nu s-a ajuns încă la răfuieli în stradă, nu există cale de împăcare. Lupta pentru supremaţie este acerbă şi va continua multă vreme. Cu timpul, grupările de tip mafiot care acţionează în Suceava se vor perfecţiona, iar destructurarea lor va fi şi mai problematică. Sămânţa mafiei traficului de ţigări a fost plantată şi între timp a prins rădăcini, iar dacă acestea nu vor fi tăiate la timp vom ajunge să vorbim doar şoptit despre acest subiect.
De ce tace toată lumea?
Un alt aspect pe care l-am remarcat în ultimele săptămâni este acela că aproape toată lumea tace. Chiar şi cei care au fost trimişi în judecată pentru implicare în traficul cu ţigări vorbesc doar tangenţial despre subiect şi despre ceea ce se întâmplă în realitate. Asta când o fac, pentru că în general preferă să nege evidenţele, cum este şi cazul unor indivizi prinşi de mai multe ori în timp ce transportau ţigări fără acte legale, de provenienţă ucraineană sau din magazinele duty-free. E o caracatiţă din care statul şi contribuabilul cinstit are de pierdut. Nu şi cei care se ocupă cu traficul de ţigări, şi care şi-au ridicat de-a lungul timpului vile în curtea cărora stau maşini de lux, iar viaţa de huzur nu ar putea fi explicată cu acte în regulă. Cei care sunt implicaţi în fenomen au tot interesul să tacă, chiar şi când e vorba de grupuri rivale. Până şi cei care sunt ieşiţi din joc sunt la fel de tăcuţi. Motivul? Speră că într-o bună zi vor reveni pe piaţă şi nu e bine să-ţi faci duşmani care te-ar putea răpune la un moment dat.
Orice mişcare suspectă este raportată
Orice mişcare din zonele unde se depozitează şi apoi se încarcă maşinile cu ţigări de contrabandă care pleacă în toată ţara este monitorizată atent. Orice intrus care intră în zona de interes devine suspect şi activităţile infracţionale se suspendă până când totul revine la normal. Pentru a se pune la adăpost de musafirii nepoftiţi, indivizii din Siret implicaţi în traficul cu ţigări s-au dotat cu staţii de emisie recepţie puternice, care bat şi până la 20 de km. În acest fel, totul era sub control, în cazurile unor evenimente neprevăzute. În rest, implicarea unor vameşi şi poliţişti de frontieră în traficul cu ţigări făcea ca această cetate să fie aproape inexpugnabilă.
Siret, un oraş mort şi totuşi prosper
Cu o economie care a murit în urmă cu ani de zile, oraşul Siret părea condamnat. Pentru oamenii cinstiţi aşa s-a şi întâmplat, iar viaţa de zi cu zi a devenit un coşmar. Descurcăreţii s-au orientat rapid spre noua industrie care a înflorit în zonă. Fumul fabricilor a fost înlocuit cu fumul ţigărilor, iar cărămizile cu bani au umplut buzunarele celor care s-au implicat activ în traficul cu ţigări şi au schimbat şi câte 15 paşapoarte în decurs de doi-trei ani. Au apărut şi hoţii hoţilor, acea grupare de copilandri care fura ţigări din depozitele clandestine constituite în Siret, având convingerea că nimeni nu-i va reclama. În bună măsură, calculele lor au fost corecte, până când prăjina nu le-a mai ajuns la nas şi au început să se creadă prea importanţi pentru un oraş atât de mic.
Ce va urma pentru Siret? Greu de spus, dar probabil că vom asista în continuare la afaceri ridicate din neant şi o întrecere de „cea mai” şi „cea mai” frumoasă şi tare maşină sau vilă. O parte din banii tăiaţi din pensii şi salariile bugetarilor se găsesc şi aici. Dar intrăm deja în politică şi eu nu mă prea pricep la aşa ceva. Să fumaţi bine!
(16 iun 2010, 22:32:08