În spitalele sucevene a fost redus numărul de paturi cu 282, în urma unui Ordin al Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte structura organizatorică în sistemul sanitar. Ordinul prin care se precizează câte paturi dispar din spitalele din judeţ şi până când trebuie făcut acest lucru, în contextul în care aceste unităţi vor intra în subordinea administraţiilor locale şi judeţene care deţin deja imobilele, a ajuns luni la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava.
Astfel, potrivit Ordinului, în judeţ, numărul de paturi a fost redus cu 8,61%, după cum urmează: Spitalul Suceava, de la 1279 la 1200, Spitalul Câmpulung Moldovenesc, de la 280 la 265, Spitalul Fălticeni, de la 385 la 337, Spitalul Rădăuţi, de la 520 la 460, Spitalul Vatra Dornei, de la 209 la 190, Spitalul Gura Humorului, de la 144 la 113, Spitalul Orăşenesc Siret, de la 85 la 75, Spitalul de Boli Cronice Solca, de la 80 la 70, Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc, de la 80 la 70. Singura unitate la care nu s-au operat modificări este Spitalul de Boli Cronice Siret, unde numărul de paturi a rămas acelaşi, respectiv 210. După cum se observă, cele mai multe paturi au fost „tăiate” la Spitalul Rădăuţi, unde procentul reducerilor a fost de 11,5%.
Dr. Lăzăreanu: Comparativ cu alte judeţe, reducerea de paturi de la nivelul Sucevei este mare
Ieri, în conferinţă de presă, directorul DSP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a apreciat că reducerea de paturi de la nivelul judeţului Suceava este mare, avându-se în vedere numărul total de paturi care ar urma să dispară în ţară, de 9000. El a adăugat că, potrivit Ordinului, personalul care rămâne după modificarea structurii va trebui redistribuit către alte compartimente şi secţii, însă la Suceava nici nu se pune problema, în condiţiile în care numărul de angajaţi este deja insuficient.
Medicul a exemplificat cu Spitalul Suceava, unde diferenţa dintre numărul de salariaţi normat şi cel existent este majoră, şi anume: 284 medici prevăzuţi în schemă, dar numai 186 angajaţi, 1132 de cadre medii necesare, dar numai 597 existente, 576 de infirmiere şi îngrijitoare prevăzute în normativ, dar numai 317 angajate, 110 personal TESA normat, dar numai 80 existent şi 131 muncitori prevăzuţi în schemă, dar numai 82 angajaţi. În total, Spitalul Suceava ar fi trebuit să aibă 2272 de salariaţi, însă dispune de doar 1278, rezultând un deficit de 994 de persoane.
Fără restructurări de personal în spitale, unde deficitul de oameni este mare
„Faţă de ţările din Vestul Europei stăm mult mai prost, dar stăm prost şi faţă de normativele Ministerului Sănătăţii. Cu toate acestea, fondurile nu ajung. Nici celelalte spitale nu se înregistrează cu personal peste normativ, toate ar mai avea nevoie de angajaţi, deci nu se pune problema unor restructurări şi din acest punct de vedere”, a spus Lăzăreanu, adăugând că apariţia Ordinului a stârnit deja nemulţumiri din partea celor desemnaţi să coordoneze activitatea în spitale. Medicul a subliniat că ajustările au fost operate de ministerul de resort în funcţie de indicatorii de eficienţă ai spitalelor, rezultaţi în urma unui control destul de recent, iar noua structură de paturi poate fi modificată la solicitarea noilor proprietari ai spitalelor, respectiv Consiliul Judeţean sau consiliile locale.
„Ministerul Sănătăţii a considerat că această cifră este cea optimă pentru funcţionarea spitalelor din judeţ, dar dacă spitalele îşi vor îmbunătăţi indicatorii vor putea cere mărirea numărului de paturi. Creşterea sau micşorarea numărului de paturi este în funcţie de utilizarea lor”, a punctat Lăzăreanu, cu precizarea că va susţine memoriul întocmit pentru secţia de Boli Infecţioase de la Spitalul Rădăuţi, care a pierdut zece din cele 30 de paturi pe care le avea: „Acolo este o populaţie densă, răspândită pe o zonă întinsă, iar problemele sunt multe. Nu trebuie să gândim contabiliceşte, criteriile trebuie să fie altele”.
Spitalul Suceava, transferat la Consiliul Judeţean, celelalte la consiliile locale
În Suceava, de la 1 iulie, toate cele zece spitale vor ieşi de sub tutela Ministerului Sănătăţii. Odată cu descentralizarea, spitalele nu vor mai avea voie să dea pe salarii mai mult de 70% din bugetul alocat.
Practic, de luna viitoare, spitalele ar urma sa fie transferate autorităţilor locale şi judeţene, în reţeaua Ministerului Sănătăţii urmând să rămână un număr de 62 de unităţi sanitare de interes naţional, respectiv institute publice şi o serie de spitale clinice de urgenţă din centrele universitare importante.
Conform noilor prevederi, până la 1 iulie, vor fi transferate autorităţilor locale peste 85% din unităţile sanitare aflate în sistemul public. În Suceava, Spitalul Judeţean de Urgenţă va ajunge în curtea Consiliului Judeţean, în timp ce restul spitalelor vor trece la consiliile locale.