La Siret, traficul cu ţigări a devenit prima industrie a oraşului. Se lucrează pe echipe, în regim de „foc continuu”, cu singura diferenţă că fumul, cel de ţigări de contrabandă, fireşte, se ridică prin toată ţara, adică acolo unde ajung maşinile încărcate din depozitele clandestine de la Siret. Cei care se ocupă cu traficul de ţigări ştiu deja de unde se pot aproviziona, iar anumite case din Volovăţ, ori zona Autogării Siret reprezintă au devenit un soi de „loc de pelerinaj”. Din aceste depozite, marfa pleacă spre alte judeţe ale ţării, unde fie este comercializată în pieţe şi oboare, fie este trimisă mai departe spre ţările din Occident. Mai nou, reţeaua a schimbat parţial modul de operare, în sensul că la Siret nu mai ajung maşinile care transportă ţigările spre alte judeţe ale ţării, ci marfa este adusă mai aproape de Suceava, de obicei la Grăniceşti, de unde pleacă în siguranţă spre destinaţie.
Şeful Autogării Siret nu a văzut şi nu ştie nimic
Punct de lucru al firmei Atlassib, Autogara din Siret a găzduit mai multe întâlniri ale celor care se ocupă cu traficul de ţigări. Pe lângă poliţişti de frontieră cu oarece funcţii de conducere, pe acolo s-au perindat şi traficanţi români şi ucraineni de ţigări, printre care şi câteva clanuri cunoscute din ţara vecină. Aşa se face că în depozitele clandestine din perimetrul Autogării Siret au ajuns, numai în ultimele două-trei luni, mii de baxuri de ţigări, mărcile Marlboro, Viceroy, More sau LM. Chiar dacă activitatea traficanţilor de ţigări în această zonă este intensă, şeful Autogării Siret, Kamil Haviar, spune că nu a văzut nimic suspect şi nici nu are vreo legătură cu acest fenomen.
„Eu nu mai merg de mult, de o săptămână nu am mai fost în Ucraina şi oricum nu se mai pot aduce ţigări pentru că s-au înăsprit controalele”, este declaraţia lui Kamil Haviar, ceea ce denotă că, totuşi, este la curent cu ceea ce se petrece pe piaţa neagră a ţigărilor.
Antemergători şi măsuri de protecţie pentru traficanţi
Pentru ca afacerile să meargă fără probleme prea mari, contrabandiştii recurg la toate metodele posibile. Mituirea unor vameşi şi poliţişti de frontieră care închid ochii la ilegalităţile comise în zona Siret este dublată şi de alte amănunte deloc neglijabile. Astfel, maşinile încărcate cu ţigări de contrabandă părăsesc judeţul în siguranţă maximă, iar confiscările de pe traseu sunt mici accidente sau praf în ochii autorităţilor. Pentru a nu bate la ochi, mijloacele de transport folosite pentru transportul ţigărilor sunt schimbate periodic. În plus, fiecare transport important beneficiază de ajutorul antemergătorilor, care anunţă din timp pericolele existente pe traseu şi eventualele controale din trafic. Mai mult, anumite firme care efectuează transporturi de călători s-au „specializat” pe transportul de ţigări, iar „bagajele” speciale ajung astfel la destinaţie fără prea multe bănuieli şi complicaţii.
Maşinile confiscate din contrabanda cu ţigări, abandonate în Vama Siret
Pentru a evita şi pierderile mari care pot apărea ca urmare a unor controale surpriză, traficanţii de ţigări s-au specializat pe hârburi. Mai exact, maşinile cu care se transportă ţigările de contrabandă sunt vechi sau foarte vechi, deci fără o valoare de piaţă importantă. Aşa se face că anumite maşini circulă frecvent pe relaţia Ucraina-România burduşite de ţigări. Este vorba de două maşini marca Mercedes Cobra, care au „bătătorit” drumul din Ucraina spre depozitele clandestine de la Siret.
Folosirea maşinilor vechi şi faptul că acestea sunt trecute pe pierderi de traficanţii de ţigări este certificat şi de noul parc auto care a „crescut” în Vama Siret în ultimii ani. Aproximativ o sută de maşini, în marea majoritate a cazurilor rable care nu valorează decât câteva milioane de lei vechi, au fost abandonate de proprietari. Măsurile de reţinere a autoturismelor s-au luat în baza HG 946/2007, care prevăd inclusiv confiscarea mijloacelor auto prevăzute cu modificări interioare şi utilizate pentru introducerea ilegală de mărfuri accizabile în România, prin trecerea disimulată a acestora prin vamă.
(15 iun 2010, 12:43:52