O ploaie torenţială de aproximativ o oră şi jumătate a creat probleme, duminică seară, în comuna Ciocăneşti, apele ieşite din matcă blocând inclusiv DN 18, care face legătura cu Cârlibaba. Probleme au fost şi în sat, o locuinţă afectată şi de alunecări de teren fiind îngropată pe jumătate de aluviunile aduse de apă de pe dealuri, de asemenea curţi şi anexe fiind inundate, iar poduri şi podeţe colmatate.
Conform datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, ploaia torenţială a început să cadă din jurul orei 18.10, continuând până la 19.40, cu căderi de aproximativ 43 de litri pe metrul pătrat.
Plutonierul major Alin Găleată, de la Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice al ISU, a informat că, în zona Pârâului Rece din comună, apele ieşite din matcă au inundat patru curţi şi două anexe, în timp ce în satul Botoş o locuinţă a fost afectată din cauza unor alunecări de teren, totodată intervenindu-se la şase poduri şi podeţe colmatate, printre care şi un pod care traversează DN 18.
„Nu ştim de unde vine atât de multă apă”
Aproximativ din jurul orei 19.00, drumul naţional a devenit impracticabil, apele invadând şoseaua.
Pompieri de la Detaşamentul Vatra Dornei, personal de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Ciocăneşti şi lucrători de la Compania Naţională de Autostrăzi Drumuri Naţionale – Secţia Câmpulung Moldovenesc, au muncit până după miezul nopţii, pentru a evacua apele, eliberând şi traficul rutier.
Ieri dimineaţă, însă, problemele au reapărut, apele umflând puternic pârâul „Andronic” din preajma DN 18 şi afectând circulaţia.
„Astăzi dimineaţă (n.r. ieri) debitul a fost din nou mare, s-a intervenit cu utilaje pentru redarea circulaţiei, traficul a mai fost oprit în câteva reprize, dar pe timp mai scurt. Pe parcursul nopţii nu a mai plouat, nu ştim de unde vine atât de multă apă”, declara ieri la prânz Marcel Roată, viceprimarul comunei Ciocăneşti.
Acesta şi-a exprimat nemulţumirea că lucrătorii de la Drumuri Naţionale au venit la faţa locului cu „trei lopeţi”, iar motopompa pompierilor nu a putut face faţă, fiind de părere situaţia ar fi devenit foarte gravă dacă nu se apela la mai multe utilaje ale unor firme locale.