Numărul locurilor de admitere pe care le oferă liceele teoretice absolvenţilor de şcoală gimnazială din acest an este suficient doar pentru un sfert dintre elevi, restul locurilor de admitere disponibile fiind în grupurile şcolare şi liceele tehnice.
Liceele din judeţul Suceava au scos pentru admiterea din acest an 8.250 de locuri la învăţământul de zi, 150 la seral şi 390 la frecvenţă redusă, împărţite pe 275 de clase a IX-a, la zi, cinci clase de seral şi 13 clase la frecvenţă redusă. Mai mult de jumătate dintre locurile scoase la admitere sunt în colegii naţionale şi tehnice, iar restul sunt în grupuri şcolare. „Bătălia” cea mai mare se va da, ca în fiecare an, pentru admiterea la colegiile naţionale din judeţ, însă, aşa cum am mai precizat, numai un sfert dintre absolvenţi au şanse de reuşită în aceste şcoli.
La liceu, cu media 4 la admitere
Ca în fiecare an, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” şi Colegiul Naţional „Petru Rareş” vor fi în topul preferinţelor pentru admitere, concurenţa va fi mare, iar mediile de admitere pe măsură. În 2009, la cele două licee menţionate, au fost specializări unde ultima medie de admitere a fost peste 9.
La polul opus se află însă şi licee în care ultima medie de admitere a fost 4 şi zeci de elevi au reuşit să intre la liceu chiar dacă au avut media sub 5.
Colegiul Agricol Fălticeni oferă cele mai multe locuri de admitere, şi anume 480, urmat de Colegiul Tehnic Rădăuţi – 420 de locuri, Colegiul Economic Suceava, Colegiul „Mihai Băcescu” Fălticeni şi Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, cu câte 390 de locuri.
Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” are 180 de locuri, Colegiul „Petru Rareş” oferă absolvenţilor de gimnaziu 270 de locuri, iar Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” scoate la concurs 180 de locuri de admitere în clasa a IX-a. Cei care vor să urmeze Colegiul de Artă au la dispoziţie 150 de locuri de admitere, în timp ce Colegiul Naţional de Informatică oferă 240 de locuri la liceu.
Pe 2 iulie se va face prima repartizare la liceu
Planul de şcolarizare pentru acest an a trebuit să fie riguros elaborat, ca numărul de locuri scoase la concurs să fie cel necesar pentru toţi absolvenţii, întrucât, anul trecut, în liceele sucevene au rămas neocupate peste 900 de locuri de admitere, cele mai multe în liceele industriale.
Admiterea la liceu din acest an începe pe 17 iunie. În intervalul 17-24 iunie 2010 absolvenţii de-a VIII-a şi părinţii vor completa opţiunile pe fişele de înscriere la secretariatele şcolilor, care vor fi introduse în baza de date a Ministerului Educaţiei.
Prima repartizarea computerizată este programată pe 2 iulie, urmând a doua admitere să se facă pe 12 iulie. În perioada 1-10 septembrie va avea loc o a treia repartizare, dar de această dată necomputerizată, pentru ocuparea eventualelor locuri rămase libere după primele două etape de admitere.