Câteva mii de metri pătraţi de spaţii de producţie sau expoziţionale stau neutilizate la Centrul Economic Bucovina, complex care se află în proprietatea Consiliului Judeţean Suceava. Construcţia acestui centru a fost realizată din fonduri europene în perioada în care administraţia judeţeană era condusă de fostul lider PSD Suceava Gavril Mîrza, investiţie având ca principală destinaţie oferirea de spaţii de producţie şi pentru expoziţie oamenilor de afaceri.
Aflat în apropierea Aeroportului Ştefan cel Mare Suceava, Centrul Economic Bucovina nu pare însă să fie atrăgător pentru agenţii economici, în ciuda preţurilor de închiriere extrem de scăzute. O altă problemă o reprezintă şi acoperirea cheltuielilor de întreţinere.
Potrivit unei situaţii prezentate de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Daniel Cadariu, cheltuielile medii lunare pentru întreţinerea Centrului sunt de aproximativ 7.000 de lei. Suma este cu puţin mai mică decât veniturile care se obţin din închirierea unor spaţii aflate în trei hale industriale ale Centrului Economic, în sumă de 8.000 de lei pe lună.
Spaţii disponibile în cinci hale industriale
Daniel Cadariu a precizat că Centrul Economic Bucovina Dispune de opt hale industriale, fiecare în suprafaţă de 523 de metri pătraţi, care au fost construite cu destinaţia de spaţii pentru mică producţie şi un pavilion numit „incubator de afaceri” în care sunt spaţii pentru birouri sau săli de conferinţe. Centrul mai dispune de un pavilion expoziţional în care există mai multe spaţii care pot fi utilizate pentru expoziţii, săli de conferinţe sau pentru cursuri şi instruiri.
Cadariu a declarat că pentru închiriere se percepe un tarif de 5 lei/mp/lună pentru spaţiile utilizate pentru producţie, servicii şi/sau depozitare; 9 lei/mp/lună pentru spaţiile destinate birourilor; 1 leu/mp/lună pentru spaţiile destinate depozitării bunurilor pentru expoziţii şi vânzare în incinte exterioare; 86 de lei/zi/sală pentru închirierea sălilor de conferinţe pentru instruiri sau cursuri. Preţul pentru închirierea sălilor de conferinţe se diminuează cu 50% pe zi pentru perioade ce depăşesc trei zile.
De asemenea, pentru închirierea spaţiilor expoziţionale se percepe un tarif de 6,7 lei/mp/zi în incintele interioare şi de 0,5 lei/mp/zi pentru incintele exterioare. Nu în ultimul rând, pentru închirierea spaţiului destinat restaurantului se percepe un tarif de 193 lei/zi, iar pentru perioadele ce depăşesc cinci zile preţul va fi de 83 lei/zi.
Potrivit datelor prezentate de Daniel Cadariu, în momentul de faţă sunt închiriate spaţii în trei hale industriale. În aceste condiţii, agenţii economici au la dispoziţie în vederea închirierii cinci hale, precum şi spaţii separate în alte două, iar în incubatorul de afaceri cinci spaţii pentru amenajarea de birouri.