Documentele pentru recunoaşterea calificărilor medicale în Uniunea Europeană vor fi eliberate în scurt timp de către Direcţia de Sănătate Publică, care urmează să primească ghidurile cu date despre tipul actelor pe care le va putea emite şi modalităţile în care se va desfăşura această activitate.
Astfel, medicii şi asistenţii medicali care doresc să muncească în străinătate nu vor mai fi nevoiţi să meargă până la Bucureşti pentru eliberarea documentelor necesare recunoaşterii calificărilor româneşti în UE, dar şi alte certificate necesare activităţii personalului medical, aşa cum se întâmplă în prezent.
Conform datelor contabilizate de Colegiul Judeţean al Medicilor, anul trecut, nouă doctori suceveni au solicitat certificatul profesional curent, document în baza căruia pot profesa în străinătate, câteva cereri fiind înregistrate şi în 2010.
Tot mai mulţi medici atraşi de mirajul străinătăţii
Medicii care, anul trecut, au plecat să muncească peste graniţă sunt specializaţi în Ortopedie, Alergologie, Chirurgie Plastică şi Medicină de Familie, iar printre destinaţiile alese se numără Franţa, Marea Britanie, Belgia şi Germania.
Dr. Tiberiu Brădăţan, medic urgentist la Spitalul Suceava, este de părere că în perioada următoare foarte mulţi doctori din judeţ vor renunţa la joburile actuale în favoarea altora din străinătate, mai atrăgătoare din punct de vedere financiar, al condiţiilor de lucru şi al respectului de care se bucură cei care practică această meserie.
„Importanţa socială a sănătăţii este mult mai mare decât importanţa care i se acordă în momentul de faţă. O ţară care nu are un sistem de sănătate şi de învăţământ bine stabilite nu are viitor”, a opinat Tiberiu Brădăţan.