Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 iun 2010 - Anul XV, nr. 134 (4425)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Mână-n mână

Afacerile din magazinele duty-free, prospere cu ajutorul vameşilor şi al poliţiştilor de frontieră

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Magazinele duty-free din Vama Siret s-au dovedit adevărate mine de aur pentru cei care le gestionează, iar vânzările mascate de ţigări, în mod special, dar şi de băuturi alcoolice au prosperat constant, mai ales după mărirea taxelor şi accizelor de pe piaţa legală din România.

Afacerile s-au derulat cu sprijinul vameşilor şi poliţiştilor de frontieră de pe anumite ture din Punctul de Trecere a Frontierei Siret, care au închis ochii şi au fost recompensaţi pentru spiritul de camaraderie de care au dat dovadă. Şi în timp ce oamenii puşi să aplice legea plecau acasă cu marfă de contrabandă luată din magazinele duty-free, administratorii acestora îşi deschideau noi şi noi afaceri.

Controalele finalizate recent de reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Suceava au confirmat ceea ce toată lumea ştia, şi anume că traficul cu ţigări comercializate prin magazinele duty-free este în floare. În urma acestor verificări au fost identificate mai multe zile în care prin magazinele duty-free s-au vândut cantităţi mai mari de ţigări, ceea ce ridica anumite suspiciuni. Mai mult, administratorii magazinelor duty-free au refuzat să predea organelor de control aşa-numitele role jurnal, care ar fi permis identificarea persoanelor care au făcut cumpărături în acele zile. Potrivit unor surse autorizate din rândul vameşilor şi poliţiştilor de frontieră, ţigările luate din aceste magazine plecau în România în anumite depozite clandestine, iar de aici erau distribuite mai departe pentru piaţa neagră.

 

Ce ascund cei de la Vamă şi de la Poliţia de Frontieră?

Monitorul de Suceava a înaintat adrese atât către Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi, cât şi către Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava pentru a afla numele angajaţilor celor două instituţii care au fost de serviciu în Punctul de Trecere a Frontierei Siret în zilele suspecte. Concret, este vorba de zilele de 3, 5, 10 şi 17 iulie 2009, respectiv 10 septembrie 2009.

Fiecare din cele două instituţii a evitat să dea vreun nume, oferind şi motivaţii hilare. Asta în condiţiile în care vameşii şi poliţiştii de frontieră care erau de serviciu pe turele din zilele amintite nu au fost văzuţi de oamenii care au tranzitat Punctul de Trecere a Frontierei Siret.

Concluzia nu poate fi decât una singură: atât cei de la Vamă, cât şi cei de la Poliţia de Frontieră vor să bage gunoiul sub preş. Stabilirea unor eventuale fapte penale în sarcina administratorilor magazinelor duty-free care au vândut ţigări şi băuturi alcoolice către cumpărători care nu au trecut frontiera în zilele menţionate ar urma să-i scoată din culpă pe vameşii şi poliţiştii de frontieră care au fost de serviciu.

 

Vama aruncă pisica la Poliţia de Frontieră

În încercarea de a afla cine sunt vameşii care au lucrat pe turele din 3, 5, 10 şi 17 iulie 2009, respectiv 10 septembrie 2009, am trimis două adrese către Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi.

Primul răspuns arată limpede că autorităţile vamale nu vor să li se sape în propria ogradă pentru a afla cine nu-şi face treaba în mod corespunzător, mai ales că toate informaţiile indică faptul că ţigările luate ilegal din magazinele duty-free au fost introduse în România şi apoi revândute pe piaţa neagră. În aceste condiţii, marfa scoasă clandestin din magazinele duty-free trebuia confiscată de vameşi, ceea ce nu s-a întâmplat.

„Menţionăm că magazinele duty-free se află pe sensul de ieşire din ţară, accesul făcându-se după efectuarea formalităţilor vamale. Conform legislaţiei în vigoare, admisibilitatea persoanelor şi controlul circulaţiei persoanelor prin punctul de trecere a frontierei este atribuţia exclusivă  a organelor poliţiei de frontieră, autoritatea vamală neputându-vă furniza informaţii în acest sens”, este răspunsul în spatele căruia Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi îşi protejează oamenii care ar fi putut fi părtaşi la contrabanda cu ţigări din duty-free.

Am revenit cu o nouă adresă către Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi, dar al doilea răspuns arată că într-adevăr implicarea acestei instituţii în combaterea contrabandei cu ţigări este nulă.

„Vă precizăm ca în data de 26.05.2010 v-a fost înaintată adresa nr. 14/26.05.2010, prin care vi se aduceau la cunoştinţă date referitoare la controalele efectuate la magazinele ce desfăşoară activitate de comercializare a mărfurilor în regim duty-free în Biroul Vamal Siret. Petiţiile cu acelaşi subiect se clasează conform legislaţiei în vigoare”.

 

Angajaţi invizibili şi fără identitate la Poliţia de Frontieră

Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava a adoptat, de asemenea, politica struţului. Şi angajaţii acestei instituţii au lucrat „sub acoperire” în Punctul de Trecere a Frontierei Siret. Decizia de a nu divulga numele poliţiştilor de frontieră care s-au aflat la muncă pe sensul de intrare în ţară în PTF Siret, pe artera călători, în anumite zile din iulie şi septembrie 2009 este cel puţin aberantă, de vreme ce orice om care tranzitează frontiera şi nu este analfabet poate citi pe ecuson gradul şi numele personalului de serviciu.

„Datele solicitate de către dumneavoastră cu privire la planificarea în serviciu a poliţiştilor de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret pentru zilele de 3, 5, 10 şi 17 iulie 2009 sunt clasificate de legislaţia privind protecţia informaţiilor clasificate ca informaţii <secrete de serviciu>”, se arată în răspunsul trimis de conducerea IJPF Suceava.

Poliţiştii de frontieră au adus ca argument şi o prevedere din Legea 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public. Potrivit articolului 12 (1), litera a, „se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor, prevăzut la articolul 1, informaţiile din domeniul apărării naţionale, siguranţei şi ordinii publice, dacă fac parte din categoriile informaţiilor clasificate, potrivit legii”.

Întrebarea este la care din aceste puncte se încadrează cererea formulată de Monitorul de Suceava. Unde o fi secretul de serviciu, de vreme ce fiecare poliţist de frontieră are trecut numele şi gradul pe ecusonul care-l poate citi oricine?

Dacă şefii IJPF Suceava nu au înţeles bine, repet cererea şi în paginile ziarului şi le spun că nu doresc programarea viitoare a turelor de serviciu, ci doar numele unor persoane care au fost prezente în carne şi oase la locul de muncă acum un an de zile.

 

Ce au uitat să citească şefii de la Vamă şi Poliţia de Frontieră

Aceeaşi Lege 544/2001, la care fac trimitere şefii IJPF Suceava, mai spune şi altceva. Dacă ar fi avut curiozitatea s-o citească până la capăt, ar fi dat şi peste articolul 13. Aici se stipulează următoarele: „Informaţiile care favorizează sau ascund încălcarea legii de către o autoritate sau o instituţie publică nu pot fi incluse în categoria informaţiilor clasificate şi constituie informaţii de interes public”.

Articolul menţionat este valabil şi pentru reprezentanţii Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi, care, de asemenea, au refuzat să furnizeze numele propriilor angajaţi care au asigurat vămuirea în zilele de 3, 5, 10 şi 17 iulie 2009, respectiv 10 septembrie 2010.

Controalele efectuate la magazinele duty-free din Vama Siret, de Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Suceava, în perioada 1 septembrie 2009 - 25 mai 2010, au scos în evidenţă grave nereguli. S-a descoperit, printre altele, că s-au vândut ilegal peste 35.000 de pachete de ţigări, dar şi alte nereguli.

Sunt indicii că acolo s-au comis şi alte încălcări ale legislaţiei, inclusiv de către vameşi şi/sau poliţişti de frontieră. Totuşi, atât cei de la Vamă, cât şi reprezentanţii Poliţiei de Frontieră preferă să păstreze tăcerea, ignorând prevederile articolului 13 din Legea 544/2001.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Afacerile din magazinele duty-free, prospere cu ajutorul vameşilor şi al poliţiştilor de frontieră.
 Vizualizări articol: 3136 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 15 voturi
Afacerile din magazinele duty-free, prospere cu ajutorul vameşilor şi al poliţiştilor de frontieră3.4515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   D-lui Sandrinio Neagu trimis de
(10 iun 2010, 15:20:48
Mare dreptate ai matale in articolul de mai sus!!! Sper ca articolul sa nu fie un fel de ,, praf in ochii'' nostrii. Ia un vames si vezi in ce casa locuieste, ce masina conduce, fa cateva legaturi si daca ajungi la vreun rezultat scrie si pentru noi aici. Anul trecut s-a scris despre un politist de frontiera, un sef, care reusea sa stranga din spaga 100.000 de euro pe luna. Cum o mai duce oare?
Ce spui d-le ziarist?
2.   Afacerile din magazinele duty-free trimis de
(10 iun 2010, 16:22:14
aveti dreptate in mare parte doua ture de vama respectiv de politie operau astfel ,dar nu cu lucratori din vama ci cu persoane particulare,si asta pt ca de la cel mai mic functionar pina la cel din nivel ministerial (bucuresti)aveau cota lor de ,,facilitate'' a ,,afacerii'',inclusiv organele de control ucrainiene.eu stiu mai multe contactati-ma(sti tu d-le ziarist cum sa ma cauti iti voi da toate detaliile inclusiv probe)
3.   De acord cu SPIONUL trimis de
(10 iun 2010, 19:36:42
Toata lumea stie cate ceva pt. ca cei ce se ocupa cu ilegalitati se lauda ca le sta lumea la picioare. Multi au afaceri de ochii lumii, dar ce afacere ca nu scot nici cheltuielile, exemplu Nicu ala cu spalatoria de langa fostul Petrom. Noaptea intra si ies ucraineni de la el de-acasa ca la nebuni, nu mai poate sa se odihneasca lumea. O mare parte din tigarile de la duty free au fost la el acasa si le distribuie catre alte judete.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei