Constrângerile economice îi fac pe suceveni să-şi pună mintea la contribuţie şi să găsească alternative la slujbele clasice, din ce în ce mai greu de găsit. O variantă bună de completare a veniturilor sunt slujbele de weekend, mai ales dacă există şi o bază naturală de înclinaţii artistice.
Asta face Simona Covaliu, care şi-a descoperit o nouă vocaţie: animatoare a petrecerilor pentru copii. A început în toamna anului trecut, după ce a fost invitată să decoreze un restaurant din Rădăuţi pentru o petrecere pentru copii. Pe lângă restaurant, a pictat şi copiii şi le-a însufleţit sărbătoarea cu dansuri şi tot felul de jocuri.
„Celor de la restaurant le-a plăcut şi au repetat experienţa. Apoi am început să fiu invitată şi de părinţi la petrecerile copiilor lor şi a prins. Este plăcut, e relaxant, mă distrez împreună cu ei”, povesteşte Simona. Şi-a confecţionat costume haioase, şi-a cumpărat câteva peruci, a învăţat să facă modelaj din baloane şi în weekend poate anima două petreceri pe zi, fiecare de circa trei ore. Pentru serviciul prestat primeşte 150 de lei de petrecere.
Paradoxal, cea mai mare cerere a rămas tot în oraşul în care a început, la Rădăuţi, nicidecum la Suceava. „În Suceava fac doar face painting. Am încercat la Librăria Cărtureşti, dar au fost foarte puţini copii. Probabil suceveanul este prea ocupat ca să fie drăguţ, rădăuţenii sunt altfel, par să investească mai mult în petrecerea timpului copiilor lor”, apreciază Simona.
Un job de weekend se poate transforma uşor într-o mică afacere
La face painting, fetele vor în general să fie pictate în prinţese şi fluturaşi, iar băieţii în dragoni, tigri sau personaje din desene animate. Pictarea tuturor copiilor de la o petrecere, circa 15-20 de copii, costă 50 de lei, dar dacă asigură animaţia la toată serbarea, face painting-ul este inclus în cost. Pentru că îi place ceea ce face, intenţionează să-şi deschidă o afacere în acest sens, numai că îi mai trebuie puţin curaj.
„Vreau să intru în legalitate, dar cu impozitul forfetar şi la cum merge piaţa, statul îmi cere mai mult decât aş câştiga. Băncile nu împrumută decât cu ipotecă, aşa că până nu se gândeşte cineva ca măcar firmele care se înfiinţează acum, în criză, să fie scutite să plătească taxe şi impozite pe ceva care încă nu există, nu ştiu dacă o să fac asta. Dacă aş avea spaţiul meu, cu câteva mii de euro aş putea să amenajez un loc de petrecere pentru copii şi ateliere prin care cei mici să înveţe diverse lucruri. Nici n-aş mai face altceva. La cum sunt însă lucrurile acum, munca mea e doar un job de weekend”, afirmă Simona Covaliu.
Prin urmare, pentru ceea ce face ea piaţă este, dorinţa de a lucra în deplină legalitate există, mai este necesar doar un context legislativ favorabil micilor întreprinzători care vor să-şi producă singuri banii de care au nevoie şi să nu mai aştepte ajutor de şomaj sau ajutor social.