24 de şomeri suceveni, care tocmai au terminat cursul de formare în meseria de bucătar, au realizat o expoziţie de preparate culinare, la Restaurantul „Vama Veche”, care a însemnat pentru ei atestatul final, confirmarea că pot să lucreze în arta gastronomică. Temele abordate de cursanţi au fost preparate tradiţionale româneşti, „nuanţe” din bucătăria internaţională, preparate de tip catering, dar şi recomandări de preparate inedite pe bază de aluaturi. Au furat ochiul comisiei de examen, prin modul original de prezentare, sărmăluţele asortate în cuib, în coş de pâine cu salată de sfeclă cu hrean, scoarţă umplută cu salată de ceapă verde coaptă, pârjoale moldoveneşti cu garnitură de cartofi copţi în coajă, muşchi de vită umplut cu legume şi garnitură de cartofi, tochitură bucovineană cu mămăliguţă, scăriţă de porc umplută cu garnitură de ciuperci, roşii şi mere coapte.
Un exemplu prin profesionalism şi dăruire
Cei 24 de cursanţi au fost selectaţi din rândul şomerilor suceveni. Cursurile de bucătar au fost gratuite şi s-au desfăşurat în perioada ianuarie – iunie. Cursul de formare în meseria de bucătar a fost organizat cu sprijinul Centrului Regional de Formare Profesională a Adulţilor (CRFPA) Cluj. Formatorul cursului a fost lectorul ing. dipl. Ramona Andra Pantelemon, care ne-a declarat ieri că, după multă muncă creativă, cursanţii pot să spună: „culegem roadele eforului depus de-a lungul a luni de zile, în care am încercat, am greşit, ne-am corectat, în final, să putem spune <am învăţat>”.
Din partea CRFPA Cluj, a fost prezent la Suceava consilierul Gloria Galea, care s-a declarat foarte mulţumită de colaborarea cu partenerii suceveni, în mod special cu lectorul Andra Pantelemon, care a pus mult suflet în formarea viitorilor bucătari.
„Nu numai că i-a învăţat să pregătească mai multe feluri de mâncare, foarte gustoasă, dar a lucrat mult cu elevii ei la aspectul prezentare. Pe lângă faptul că sunt foarte delicioase, bucatele sunt şi foarte aspectuoase, îţi fură ochii. Andra Pantelemon este la al doilea curs de formare a şomerilor şi pot să spun că este cea mai bună, este un exemplu pentru mulţi alţi formatori, prin profesionalism şi dăruire”, a spus consilierul Gloria Galea.
Aşteaptă să fie angajaţi
Orele de practică, pe parcursul întregului curs, s-au făcut la Restaurantul „Vama Veche”, formatorul cursului, Andra Pantelemon, fiind fiica managerilor acestui local. După ce au susţinut proba scrisă, cursanţii au fost chemaţi ieri în faţa comisiei de examen, pentru a-şi prezenta preparatele realizate de ei, sub „ochiul vigilent” al formatorului, urmând să primească atestatele. Bucătarilor cu diplomă nu le rămâne acum decât să-şi caute un loc de muncă pe piaţa românească, sau, de ce nu, pe piaţa occidentală, pentru a le arăta şi străinilor ce delicatese pot să prepare, pornind de la reţetele tradiţionale din Bucovina.