Trei dintre cele şapte persoane care au intrat în contact cu vaca turbată de la Izvoarele Sucevei şi au avut nevoie de tratament cu vaccin antirabic, la Spitalul Municipal Câmpulung, sunt medici veterinari, a informat ieri şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, care şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la faptul că măsurile de protecţie în cazul contactului cu un animal bolnav nu sunt respectate nici măcar de către persoanele cu o educaţie sanitară solidă.
„Atenţionez medicii veterinari care intervin în focarele de rabie să-şi ia toate măsurile de precauţie. Ei nu poartă mănuşi, deşi ştiu că rabia se transmite foarte uşor. Tocmai ei, care ar trebui să controleze şi să stăpânească această afecţiune, nu respectă regulile de igienă şi nu explică oamenilor cum să se protejeze la rândul lor. Dacă se întâmplă şi a doua oară, îi punem să-şi plătească vaccinarea antirabică. Să suporte consecinţele, dacă nu vor să ia măsurile necesare”, a spus directorul DSP.
Virusul turbării, depistat în Izvoarele Sucevei, la o vacă
În urmă cu mai bine de o săptămână, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a înregistrat un nou caz de rabie, la o bovină aparţinând unui crescător de animale din Izvoarele Sucevei. Imediat au fost luate măsuri pentru localizarea virusului, fiind sesizată şi Direcţia de Sănătate Publică, în condiţiile în care familia proprietarului, alţi localnici şi personalul veterinar au intrat în contact cu animalul bolnav.
Rabiaeste o boală virală care poate să apară atât la animalele comunitare, cât şi la cele sălbatice şi care poate fi prevenită prin vaccinare. La om, afecţiunea apare prin muşcătura unui animal infectat, care poate transmite virusul prin salivă.