Eşec lamentabil în cazul mega-acţiunii care a vizat interceptările ilegale ale comunicaţiilor, transmisiilor de date efectuate prin telefoane mobile, precum şi ale discuţiilor ambientale. Dintr-un total de 36 de persoane pe care procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Hunedoara le-au dorit arestate, în final s-a concretizat o singură propunere. Mandatul de arestare a fost emis pe numele lui Nicolae Dan Oproiu, cel care a comercializat acest soft buclucaş. În rest, pentru toate celelalte persoane magistraţii Curţii de Apel Alba au considerat că nu se impune măsura arestării preventive.
De această decizie au beneficiat şi cei doi suceveni reţinuţi în urma percheziţiilor şi descinderilor în forţă ale „mascaţilor”. Atât Adrian Eduard Joroveanu, din Suceava, cât şi Aurel Farcaş, din Rădăuţi, s-au întors liberi acasă. Pe numele celor doi există doar interdicţia de a părăsi România, dar cel mai probabil şi această măsură va fi ridicată în câteva săptămâni.
Marius Rădăcină, avocatul lui Aurel Farcaş, a apreciat că acuzaţiile aduse de anchetatori, atât clientului său, cât şi celorlalte persoane reţinute în acest dosar, nu aveau nici o bază solidă.
„Faptele clientului meu nu constituie ameninţare la adresa siguranţei naţionale în sensul indicat de DIICOT, deoarece în acest moment nu sunt probe că acestea s-ar circumscrie ameninţărilor enumerate expres şi limitativ de prevederile articolului 3 din Legea 51/1991 privind siguranţa naţională. Faptele ar putea întruni, în cel mai rău caz, elementele infracţiunii de violarea corespondenţei, faptă pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a părţii vătămate, inexistentă în dosar, şi pentru care legea nu permite luarea măsurii arestării preventive”, a opinat avocatul Marius Rădăcină.
Acesta a adăugat că instanţa nu a putut identifica existenţa pericolului social în cazul clientului său, dar nici al celorlalte persoane reţinute de procurori, iar soluţia de cercetare în stare de libertate este „justă şi corectă”.
Soţii infideli, ţinta „infractorilor” periculoşi
La mijlocul săptămânii trecute, DIICOT Hunedoara a demarat o acţiune în forţă în mai multe judeţe din ţară. Aproape 50 de persoane au fost „săltate” în cazul interceptărilor neautorizate de convorbiri telefonice, discuţii ambientale, transmisii tip SMS, anchetatorii afirmând că există peste 35 de victime.
Şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, comisarul şef Traian Berbeceanu, declara că s-au efectuat peste 40 de percheziţii în 20 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, iar în urma acestora 47 de persoane au fost aduse la sediul din Deva al DIICOT Hunedoara pentru a fi audiate.
Întreaga operaţiune s-a dovedit de fapt un fiasco total, iar aşa-zisele victime erau soţi pe care partenerii de viaţă îi bănuiau de infidelitate şi doreau să se convingă de acest aspect prin interceptarea convorbirilor. Softul era comercializat direct sau prin intermediul internetului de Nicolae Dan Oproiu, un tip cu domiciliul în localitatea hunedoreană Orăştie. Softul permite citirea SMS-urile, dar şi localizarea persoanei vizate în timp ce se deplasează, indiferent unde ar fi aceasta. Preţurile pentru obiectele şi serviciile puse la vânzare se situau între 1 şi 260 de euro, incluzând interceptare apeluri, citire SMS-uri, istoric apeluri, date GPS, istoric email-uri sau ascultare telefon de la distanţă.
( 7 iun 2010, 11:12:22