Cea de-a XXXI-a ediţie a Concursului Internaţional de Interpretare Instrumentală „Lira de Aur” şi-a desemnat ieri câştigătorii.
Trofeul „Lira de Aur” a fost obţinut de Mălina Raluca Ciobanu, de la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” Iaşi, clasa profesorului Calistrat Catargiu, care a participat în concurs la secţiunea instrumente cu coarde – vioară. Mălina are 12 ani şi, după cum au spus reprezentanţii juriului, este un copil cu mult talent, o tehnică desăvârşită şi o sensibilitate deosebită.
Juriul concursului i-a oferit lui Alex Ciulin (pian) din Iaşi Premiul de excelenţă. Cadmiel Alexandru Boţac, din Sighetu Marmaţiei, care a participat în concurs la secţiunea pian, a obţinut Premiul Asociaţiei Culturale „Lira de Aur”. Tot la secţiunea pian, juriul a mai acordat Premiul „Ciprian Porumbescu” elevei Mihaela Culea din Chişinău. La secţiunea pian, elevul Laur Ştefan Hreniuc, din Suceava, a abţinut un meritoriu loc doi. Tot din Suceava, au fost premiaţi mai mulţi elevi, la vioară: locul I – Paula Gherasim, locul II – Bianca Sumanariu, locul III - Mădălina Ioana Simionel, menţiune – Ioana Diana Păstru.
La violă, Larisa Ana Iordache din Suceava a obţinut locul I. La secţiunea violoncel, suceveanca Adelina Miruna Damian s-a situat pe poziţia a treia. La chitară, premiul I a fost obţinut de suceveanul Eugen Toboş.
Suceveni, pe podium
La secţiunea instrumente de suflat şi percuţie, reprezentanţii Sucevei au obţinut mai multe premii.
La flaut, locul I – Elena Dinuţa Costache, locul II – Diana Săveanu şi Ada Narcisa Mocanu, locul III – Miriam Găitan.
La oboi – şocul I – Loredana Hreceniuc, Marcela Onofrei, locul III – Natalia Manciu şi menţiune - Andreea Burda.
La clarinet: locul I – Emilian Clipa şi Bogdan Irina, locul II – Eduard Brânzilă; la corn, locul I- Ştefan Danifeld.
La trompetă – trei locuri III – Doru Popovici, Alexandru Sorin Şandru, Andrei Bivol, menţiune – Bogdan Negrea, locul II – Albert Gabriel Florea, Alexandru Tcaciuc.
În competiţia de anul acesta au intrat peste o sută de elevi de clasele III-XII ai liceelor de artă din ţară şi din Republica Moldova, care au concurat la una dintre secţiuni, şi anume la pian, instrumente cu coarde, instrumente de suflat şi percuţie.
Concursul „Lira de Aur” a fost organizat de Asociaţia Culturală „Lira de Aur”, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Primăria municipiului Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Uniunea Polonezilor din România.
Juriul din acest an a fost condus de profesorul universitar doctor Viorel Munteanu, rectorul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi.