Firma suceveană Mobexpres, care are ca obiect de activitate comercializarea produselor de mobilier, este aproape de a-şi pierde dreptul de a folosi numele. Instanţele de judecată au dat deja o hotărâre în acest sens, dar până la o soluţie definitivă şi irevocabilă firma cu sediul în municipiul Suceava poate funcţiona legal. Cererea de anulare a mărcii Mobexpres a fost cerută de mult mai cunoscuta firmă din domeniul mobilier Mobexpert Holding.
Procesul s-a judecat la Tribunalul Bucureşti, iar firma aflată în proprietatea lui Dan Şucu a cerut instanţei să anuleze marca "Mobexpres", înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) sub numărul de depozit M 2007 00211.
Avocaţii Mobexpert Holding şi-au motivat cererea prin aceea că există similarităţi între celor două denumiri, dar şi între logo-urile afişate, ceea ce ar putea duce în eroare clienţii. Mai mult, reprezentanţii Mobexpert afirmă că firma suceveană şi-a înregistrat marca la OSIM cu întârziere. Potrivit site-ului OSIM, marca "Mobexpres" a fost acordată firmei cu acelaşi nume în noiembrie 2007, în timp ce Mobexpert Holding deţine marca "Mobexpert" încă din mai 2006.
Un prim episod al războiului dintre cele două firme a fost tranşat în favoarea Mobexpert. Tribunalul Bucureşti a decis anularea mărcii Mobexpres şi a interzis firmei sucevene să mai folosească această marcă. Totodată, judecătorul a decis să oblige firma din Suceava să înlăture toate elementele care conţin marca anulată din orice loc accesibil publicului, respectiv bannere, afişe sau materiale publicitare. Mai mult, firma nu va mai avea voie să folosească marca nici pe site-ul său, www.mobexpres.ro, în cazul în care decizia va rămâne definitivă. În acest moment, procesul se judecă la Curtea de Apel Bucureşti, iar deciziile luate la Tribunalul Bucureşti nu şi-au făcut efectul.
Ce spune proprietarul Mobexpres
De cealaltă parte, administratorul firmei Mobexpres, Eugen Scriban, nu vede nici un fel de problemă în faptul că numele firmei sale este asemănător cu cel al Mobexpert Holding.
„Noi nu am făcut decât să dezvoltăm o afacere în mod legal şi corect. În mare, două firme pot coexista, chiar dacă au nume asemănătoare. Deocamdată, procesul nu s-a finalizat şi eu cred că vom avea câştig de cauză”, a declarat Eugen Scriban.
( 7 iun 2010, 11:23:03