Nou-născuţii care au fost privaţi de vaccinurile pediatrice obligatorii ce se administrează în primele luni de viaţă, ca urmare a dispariţiei acestora de pe piaţa naţională, vor fi imunizaţi în cadrul unei extracampanii de vaccinare.
Aşa a informat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, care a recomandat părinţilor să mai aştepte, deoarece situaţia se va remedia în curând, şi să evite achiziţionarea acestora pe căi neoficiale, întrucât riscurile sunt foarte mari.
„Vaccinurile se pot administra fără probleme şi mai târziu”
„Fiecare copil care nu a fost vaccinat se află în evidenţele medicilor de familie. Eu recomand să se aştepte, fiindcă dacă nu sunt aduse în condiţii de siguranţă şi nu sunt administrate în condiţii optime atunci îi vaccinează cu apă de ploaie.Am auzit că mulţi părinţi le cumpără din străinătate şi plătesc pe ele sute de euro, dar nu au garanţia că pe durata transportului s-au respectat condiţiile de păstrare prevăzute în prospectul produsului”, a declarat şeful DSP Suceava.
Alexandru Lăzăreanu a subliniat că respectarea calendarului de imunizare este necesară tocmai pentru a feri bebeluşii de o serie de boli grave, însă vaccinurile se pot administra fără probleme şi mai târziu.
„De exemplu, dacă cei care nu sunt vaccinaţi BCG intră într-un mediu în care există o persoană cu tuberculoză, se pot contamina. Pe de altă parte, sunt copii care au fost imunizaţi de-abia după vârsta de şase ani şi totuşi nu s-au îmbolnăvit”, a arătat şeful DSP Suceava.
Vaccinul împotriva hepatitei B, singurul care se mai poate face gratuit
Potrivit datelor contabilizate de Direcţia de Sănătate Publică, la începutul lunii mai, în judeţ, figurau ca restanţieri în ceea ce priveşte administrarea vaccinului BCG, împotriva tuberculozei, un număr de 1.579 de nou-născuţi. La vaccinul diftero-tetanos-pertusis şi antipoliomielită (DTPa-IPV), numărul sugarilor restanţieri era de 5.109, iar la cel împotriva rubeolei, oreionului şi rujeolei (ROR), de 119. Dacă vaccinul BCG nu se mai găseşte deloc de la 31 ianuarie, vaccinul DTPa-IPV a putut fi administrat parţial şi în luna februarie, în timp ce ROR s-a administrat parţial şi în aprilie. Singurul vaccin care se mai poate face gratuit la această oră în judeţ este cel antihepatită B.
Ministerul Sănătăţii a anunţat recent că urmează să achiziţioneze un milion de doze de vaccin anti –TBC, astfel încât să se poată asigura recuperarea la vaccinare a tuturor copiilor născuţi în perioada februarie – mai 2010, precum şi vaccinarea tuturor nou-născuţilor din următoarele nouă luni, aşa cum este prevăzut în Programului Naţional de Imunizări.