Cei mai mulţi studenţi din anii terminali, care au trudit pe băncile facultăţilor timp de trei sau patru ani, se pregătesc să-şi ia la revedere de la universitate, momentul cel mai solemn fiind cursul festiv. Pentru acesta, dar şi pentru banchet un student al Universităţii „Ştefan cel Mare” trebuie să scoată din buzunar în medie 300-500 de lei. Mulţi însă au ales să renunţe la banchet, acesta fiind prea costisitor.
Eşarfe, diplome, feţe de masă şi chiar baloane personalizate
Dacă, în trecut, momentul absolvirii facultăţii era sărbătorit mai modest, acum lucrurile s-au schimbat. Pretenţiile cresc odată cu suma pe care trebuie s-o plătească studentul pentru toate accesoriile necesare cursului festiv şi banchetului. Studenţii suceveni au robe şi toci exact ca în filmele americane, ba mai mult, nici un curs festiv nu se ţine fără eşarfe personalizate, album de promoţie, diplome, feţe de masă şi chiar baloane albastre, personalizate, inscripţionate cu numele universităţii.
În Suceava există o singură firmă care se ocupă cu organizarea cursurilor festive. Andrei Flutur şi-a deschis afacerea împreună un prieten, după ce s-a întors din Statele Unite ale Americii, unde a plecat prin programul „Work&Travel”.
De doi ani, studenţii Universităţii „Ştefan cel Mare” nu trebuie să se obosească să caute singuri robe şi toci, eşarfe sau fotograf, pentru că de toate acestea se ocupă firma lui Andrei Flutur. Firma oferă pachete complexe cu toate serviciile şi accesoriile necesare, iar conţinutul lui poate fi modificat în funcţie de preferinţele studenţilor. Studenţii pot apela la pachete simple în care intră roba, toca şi eşarfa, care costă 15 lei. Sau, dacă le permite buzunarul, pot alege pachetul care le include pe toate, de la clasicele deja robe, toci şi eşarfe personalizate, filmarea evenimentului, fotografii individuale şi de grup, album de promoţie, DVD-ul cu filmul şi pozele de la cursul festiv, invitaţii pentru profesori, diplome personalizate, flori, masă festivă pentru absolvenţi şi profesori, personal de deservire, ornamente florale, baloane personalizate şi asigurarea sonorizării în timpul cursului festiv. Pentru toate acestea, studentul trebuie să plătească cel mult 100 de lei.
„Este o zi unică în viaţa fiecărui student, avem grijă ca totul să fie impecabil”, ne-a spus Andrei Flutur.
Banchetul, prea scump
Dacă la cursul festiv participă toţi studenţii, o parte din absolvenţi renunţă la banchet. Din păcate, nu toţi se pot bucura de această petrecere, pe motiv că buzunarul nu le permite.
„Am organizat banchetul nostru la sfârşitul lunii mai, la un local nu prea pretenţios din Suceava. Totul a costat aproape 200 de lei. Chiar dacă nu e aşa de mult, o parte dintre colegii noştri nu au putut să vină, fie pentru că n-aveau bani, fie din alte motive”, a precizat Sergiu Grosu, student la Facultatea de Economie şi Administraţie Publică. Preţul pentru organizarea banchetului variază de la 200 de lei la 400 de lei, în funcţie de localul şi meniul ales.
„Am renunţat la banchet, era prea scump pentru o singură seară. Banii aceştia i-aş putea investi în altceva, ne aşteaptă licenţa, apoi admiterea la masterat. Iar cu colegii din facultate, vom găsi ocazii să ne revedem şi să depănăm amintiri legate de anii de studenţie”, ne-a spus Irina Culeac, absolventă a Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării.
Majoritatea studenţilor din anii terminali au avut deja cursul festiv, singurii care au amânat organizarea acestuia fiind cei de la Facultatea de Inginerie şi Ştiinţa Calculatoarelor, care îşi vor lua la revedere de la facultate după ce vor susţine examenul de licenţă.
( 5 iun 2010, 11:34:46
Si referitor la investiitle pe care trebuie sa le faca Irina Culeac...sunt adevarate....
trebuie sa plateasca chitante la facultate pentru a da examenele care nu lea dat anii trecuti si la care trebuie sa plateasca reexaminarea.