Sumele cheltuite pentru plata concediilor medicale au crescut în progresie geometrică, spune şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, arătând că lipsa banilor pentru compensate şi gratuite şi asistenţa sanitară proastă din spitale şi ambulatorii de specialitate au printre cauze şi numărul mare de persoane care-şi iau concedii de boală, în condiţiile în care decontarea acestora se face din aceleaşi sume din care se face şi decontarea medicamentelor şi a serviciilor de sănătate.
„De aceea s-au luat măsuri împotriva creşterii nejustificate a numărului de zile de concediu medical. Să fie foarte clar, nu spun să nu se dea concedii medicale celor bolnavi, însă sunt situaţii când se iau concedii medicale, iar beneficiarii sunt la mare sau în străinătate. Aceste lucruri, din acest moment, se verifică, a apărut o legislaţie specifică, care spune că reprezentanţi ai CAS şi ai Poliţiei vor verifica dacă omul respectiv este într-adevăr bolnav. În alte ţări, medicul de la Casă care merge în control şi dacă vede că persoana respectivă şi-a revenit poate să scurteze durata concediului. Nu cred că se va ajunge la aşa ceva la noi, dar, în orice caz, se va verifica dacă persoana este bolnavă”, a punctat Lăzăreanu.
În judeţ, anul trecut, numărul concediilor medicale a crescut cu peste 30%
Potrivit şefului DSP, un procent de 6% din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate este “înghiţit” de concediile medicale, multe dintre acestea acordate fără justificare. Datele Ministerului Sănătăţii arată că suma plătită în 2009 pentru concediile medicale a fost de aproximativ 923 de milioane de lei, ceea ce înseamnă dublarea cheltuielilor faţă de anul 2006, când s-au plătit 482 de milioane de lei.
Şi în judeţul Suceava, cel puţin în acte, anul trecut, oamenii au fost mai bolnavi ca în 2008, numărul concediilor medicale crescând cu peste 30%. Aproximativ aceeaşi creştere a fost constatată şi la numărul de zile de concediu medicale acordate în 2009, faţă de 2008.
Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, numărul certificatelor de concedii medicale acordate în anul 2009 a fost de 79.578, dintre care 80% pentru boală şi 20% pentru sarcină şi lehuzie, comparativ cu anul 2008, în care au fost acordate 55.870 de certificate de concedii medicale. De asemenea, s-au acordat în 2009 peste 500.000 de zile de concediu medical, plătite din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, faţă de 397.049 de zile de concediu în 2008.
Pentru concediile medicale depuse până în luna septembrie a anului trecut, CAS Suceava a plătit peste 5,1 milioane de lei, pe baza cererilor însoţite de documentele depuse de aceştia.
Orele între care persoanele aflate în medical pot fi verificate la domiciliu
Noua legislaţie cu privire la eliberarea concediilor medicale, care prevede controale cu Poliţia la domiciliul bolnavilor aflaţi în concediu medical şi sancţiuni de la 5.000 de lei la 10.000 pentru medicii prescriptori care nu respectă legea în acordarea certificatelor de concediu medical, a intrat în vigoare de la 15 mai.
Orele de verificare a prezenţei asiguraţilor la domiciliu în timpul concediului medical sunt 8.00-11.00, 12.00-17.00, 18.00-20.00, iar ”vizita” se încheie, obligatoriu, cu un proces verbal semnat de membri comisiei şi asigurat. Acesta poate fi contestat în termen de 30 de zile de la data comunicării, la sediul CAS, care are obligaţia de a răspunde în maximum 30 de zile de la data înregistrării contestaţiei.
Poliţia poate fi solicitată să meargă la verificări fie în scris, cu 24 de ore înaintea deplasării, sau prin apelarea numărului de urgenţă 112, în timpul procedurii de verificare. Pentru cei care refuză verificarea prezenţei în condiţiile legii, plata indemnizaţiei încetează la data la care s-a constatat faptul.