Aproape 150 de proiecte realizate în parteneriat de autorităţile locale române şi ucrainene au fost finanţate cu fonduri europene prin Programul de Vecinătate România Ucraina 2004 – 2006. Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava a organizat în cursul zilei de ieri conferinţa de închidere a schemelor de granturi finanţate prin PHARE CBC în cadrul Programului de Vecinătate, care s-a adresat administraţiilor locale şi organizaţiilor non-guvernamentale din judeţele Suceava, Maramureş, Satu Mare, Botoşani şi Tulcea. În toate aceste judeţe au fost aprobate 147 de proiecte, cu o valoare totală de 19 milioane de euro.
Prezent la această întâlnire, şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, a declarat că în judeţul Suceava au fost promovate proiecte care au vizat dezvoltarea infrastructurii, dar şi mai multe proiecte culturale şi sociale.
„Avem o experienţă foarte bună pe programele europene care s-au derulat după 2007 şi mă refer la Programul Operaţional Regional, care a avut şi are un succes deosebit. Începem să avem avantaje pe Programele Operaţionale Sectoriale, de exemplu pe mediu, unde administraţiile locale beneficiază de proiecte extrem de importante pentru infrastructura de apă canal sau colectarea deşeurilor. Şi acum venim şi cu un program complementar, acest program transfrontalier, care pentru judeţele de graniţă dă posibilitatea să dezvoltăm anumite activităţi unde nu am putut să prindem fonduri europene nici înainte de 2007 şi nici pe POR sau POS după 2007”, a spus Flutur.
Proiect pentru modernizarea drumului către punctul de frontieră de la Izvoarele Sucevei
Gheorghe Flutur a adăugat că de Programul de Vecinătate au beneficiat mai multe comunităţi locale, primari din judeţul Suceava stabilind parteneriate cu autorităţi locale din Ucraina sau Republica Moldova pentru a promova proiecte comune.
„Şi cred că în perioada următoare echipele de lucru formate din specialişti din România, Ucraina şi Republica Moldova trebuie să se întâlnească foarte des. Mai ales că din toamnă se dă drumul la acea secţiune a programelor strategice”, a arătat Gheorghe Flutur.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a arătat că împreună cu autorităţile din Ucraina şi Republica Moldova vor fi promovate proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere către punctul de frontieră din Izvoarele Sucevei, precum şi pentru regularizarea râurilor Siret, Suceava şi Prut.