Programul personalului medical mediu şi de îngrijire din cadrul secţiilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava a suferit modificări radicale din această lună, de când asistentele şi infirmierele lucrează în trei schimburi a câte opt ore, pierzând astfel zilele libere de care beneficiau când munceau în ture de 12/24 ore.
Despre decizia care a stârnit nemulţumiri în rândul angajaţilor, managerul unităţii, Vasile Rîmbu, a arătat că reprezintă soluţia unică prin care să se eficientizeze activitatea şi să se îmbunătăţească asistenţa sanitară oferită pacienţilor. El şi-a argumentat afirmaţiile prin faptul că programul mai scurt, de opt ore, face ca serviciile personalului să fie „optime, eficiente şi intens productive”, ştiut fiind faptul că într-un interval prelungit, de 12 ore, randamentul nu mai este acelaşi.
Angajaţi care dau randament şi un plus de curăţenie
„Dezavantajul pentru ei este că trebuie să se prezinte în fiecare zi la serviciu, în condiţiile în care până acum aveau mai multe zile libere pe săptămână. Dar, chiar angajaţii s-au plâns, pe vremea când lucrau după vechiul program, că este extrem de obositor pentru ei, că după atâtea ore de muncă sunt nervoşi şi extenuaţi fizic”, a precizat Rîmbu.
El a subliniat că, de la 1 iunie, asistentele stau la serviciu între 7.00-15.00, 15.00-21.00 şi 21.00-7.00, iar infirmierele şi îngrijitoarele între 6.00-14.00, 14.00-21.00 şi 21.00-6.00, ture care le dau posibilitatea să muncească mai puţine ore continuu, să fie mai multe pe tură şi să-şi ia mai uşor concedii.
„Acum au timpul şi energia necesară pentru a asigura calitatea actului medical şi curăţenia pe toată durata cât se află la serviciu. În tura de dimineaţă, 7.00-15.00, când solicitarea pentru personal este maximă, sunt disponibile mai multe cadre medicale, fapt care fluidizează activitatea de investigaţii, analize, condici, tratamente. În plus, nu se mai execută ore suplimentare, programul fiind suplu, aspect constatat din graficele întocmite de fiecare secţie pentru luna iunie 2010. Pe de altă parte, schimbul de tură, II/III, se face la ora 21.00, lucru care uşurează transportul la domiciliu al personalului”, a punctat managerul Spitalului Suceava.
Mai mult personal la dispoziţia bolnavilor
Directorul Rîmbu a prezentat un studiu comparativ pe grafice, privind prezenţa în tura 7.00-15.00 a asistenţilor medicali, în mai şi iunie, din care reiese că numărul personalului aflat la dispoziţia pacienţilor este, din această lună, sensibil mai mare (cu cel puţin un angajat în plus pe fiecare secţie, chiar şi în condiţiile în care o parte din salariaţi se află în concediu) în timp ce spitalul reuşeşte să realizeze economii la cheltuielile de personal, prin reducerea sporurilor de tură, în valoare totală de 192.000 de lei. Şi pentru tura 06.00-14.00 a infirmierelor şi îngrijitoarelor, studiul întocmit pe mai şi iunie arată că numărul personalului aflat de serviciu este în creştere, în vreme ce spitalul are ocazia să economisească 12.800 de lei.
De la 1 iunie, modificări au fost operate nu doar pe secţii, ci şi la Unitatea de Primire a Urgenţelor, unde programul a fost schimbat „din cauza numărului tot mai mare de pacienţi care se prezintă la acest serviciu şi a personalului care era insuficient”.
Program nou şi la Unitatea de Primire a Urgenţelor
Din această lună, asistentele, infirmierele şi brancardierii lucrează în trei ture, de la 8.00-14.00, 14.00-20.00, 20.00-8.00, program care, în opinia şefului Spitalului Suceava are, pentru UPU, avantajul că creşte numărul de personal aflat la serviciu, într-o tură.
„Dacă înainte erau şase-şapte asistente, patru infirmiere şi doi brancardieri, acum sunt opt-nouă asistente pentru tura I şi II şi cinci pentru tura III, cinci infirmiere, trei-patru brancardieri, iar asta ţinând cont de faptul că este perioadă de concedii. Şi pentru personal există un beneficiu, avându-se în vedere că, în conformitate cu vechiul program, 50% din normă se efectua noaptea, pe când acum acest procent s-a redus la 40%, numărul de nopţi efectuate de fiecare angajat scăzând de la opt-nouă ture la cinci-şase ture. În plus, datorită noului program, este mult mai facilă gestionarea orelor suplimentare recompensate prin liber, acest program permiţând încadrarea în norma de lucru fără a crea un gol de personal în momentul solicitării turelor libere”, a mai spus Vasile Rîmbu, cu precizarea că toate schimbările de program operate din această lună au fost făcute în conformitate cu normele în vigoare.
( 4 iun 2010, 13:50:52