Cea mai mare reţea comunală de apă şi canalizare din judeţ, care însumează 60 de km, va fi finalizată până în vara anului viitor, la Bosanci. Deşi execuţia a început cu o întârziere de aproape 12 luni, din cauza contestaţiilor, se lucrează pe toate fronturile, atât la staţia de apă, cât şi la instalarea conductelor. Valoarea totală a contractului este de 7,41 milioane lei fără TVA.
Primarul de Bosanci, Anton Curic, a precizat că este vorba despre o reţea de 60 de km de aducţiune apă, reţea de distribuţie şi canalizare, „cea mai mare reţea de apă care se construieşte în judeţ, atât ca număr de kilometri, cât şi ca întindere şi complexitate”.
Proiectul este finanţat din fonduri europene, pe măsura 322, de modernizare a satului.
Şantierele investiţiilor cu bani europeni sau guvernamentali de la Bosanci au fost inspectate, ieri, de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. Comuna aflată la opt km de municipiul Suceava are, în diverse stadii de derulare, proiecte de peste patru milioane de euro, cel mai important fiind cel de apă-canal.
La această oră, cele 2.200 de gospodării şi 45 de firme şi instituţii din Bosanci au ca unică sursă de apă fântânile. La demararea proiectului, 950 de familii s-au înscris pentru a-şi racorda gospodăriile la reţeaua publică de apă şi canalizare în termen de trei-şase luni de la darea în folosinţă a reţelei, în iunie 2011. Staţia de captare este proiectată pentru 2.000 de consumatori, dar este modulară şi se poate extinde pe măsură ce numărul acestora creşte.
În zece ani, în Bosanci s-au ridicat 500 de case noi
Costul mediu al racordării este estimat de primarul Curic la 50 de euro/ gospodărie şi maximum 100 de euro în cazul caselor situate la distanţe mai mari. Preţul metrului cub de apă folosită va fi cel stabilit de ACET, operator unic judeţean de apă-canal.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a apreciat că, odată cu intrarea comunei Bosanci în Asociaţia Judeţeană de Apă-Canal, preţul metrului cub de apă chiar ar putea scădea, deoarece este vorba despre un număr mare de consumatori, comuna având 7.200 de locuitori.
Chiar dacă circa 3.000 dintre aceştia lucrează în străinătate, banii pe care îi câştigă îi investesc în construcţia de case în locul natal. Primarul Anton Curic a declarat că, în ultimii zece ani, în comună s-au construit mai mult de 500 de case, dintre care peste 100 de la declanşarea crizei economice, în ultimii doi ani. Venitul mediu pe membru de familie, în cazul celor rămaşi acasă, este de şase milioane de lei vechi, potrivit primarului, şi cel puţin dublu la bosâncenii care au un membru de familie plecat la muncă în străinătate.
Cămin renovat pentru „Corul din Bosanci”
Ca o comună mai puţin atinsă de criză, Bosanci îşi construieşte şi o sală de sport de un milion de euro, cu finanţare de la Compania Naţională de Investiţii, de care vor beneficia cei 1.400 de elevi, şi îşi renovează Căminul cultural, unde face repetiţii şi cântă celebrul „Cor din Bosanci”. De asemenea, pe proiecte private, E.ON Gaz îşi extinde reţeaua cu şapte km, iar ROMPETROL finanţează modernizarea cabinetelor medicale din comună.
„Sunt foarte multe localităţi care au în diverse faze de derulare proiecte de modernizare pe apă, canal, cămine culturale, refacerea clădirilor de patrimoniu sau săli de sport, cu finanţări europene sau de la guvern. Am început şi un program din resurse proprii. La apă-canal se lucrează, sala de sport va fi gata în octombrie, căminul cultural este aproape finalizat, urmează amenajare de spaţii verzi, o bază sportivă şi extinderea reţelei de curent electric. 34 de primării au proiecte pe măsura 322, Suceava vând pe această măsură cele mai multe din ţară. Oamenii au făcut proiecte bune, primarii s-au preocupat, au avut consultanţi buni şi când a fost cazul i-am mai împins şi de la spate. Sunt primari harnici, fără culoare politică. Mai trebuie să încurajăm activităţile economice şi ne gândim în mod special la legumicultură”, a declarat, ieri, după ce a vizitat şantierele din Bosanci, preşedintele Gheorghe Flutur.
Mai menţionăm că, după ce au început efectiv lucrările la reţeaua de apă şi canalizare, preţurile terenului din Bosanci au crescut cu sută la sută. Primarul a spus că în zone în care abia se vindea cu 500 de euro arul de teren, acum se vinde cu 1000 şi chiar 1500-2000 de euro/arul.
( 4 iun 2010, 12:43:36