Patru suceveni au fost săltaţi, ieri, de ofiţerii structurilor de combatere a crimei organizate, şi duşi, la pachet, cu doi indivizi din judeţul Botoşani, la Biroul Teritorial Hunedoara al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), fiind acuzaţi că fac parte dintr-o reţea cu preocupări în realizarea de interceptări neautorizate ale convorbirilor telefonice, discuţiilor în mediul ambiental, transmisiilor tip SMS şi transferul neautorizat de date din sisteme informatice.
Potrivit şefului Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava, comisarul şef Andrei Nichitoi, în faţa anchetatorilor de la Hunedoara au fost duse şi patru persoane, două din judeţul Suceava, două din Botoşani, în calitate de părţi vătămate.
Şeful BCCO Suceava nu a oferit amănunte în plus, precizând că ancheta este a procurorilor DIICOT Hunedoara.
Conform unui comunicat oficial, sucevenii învinuiţi în acest dosar fac parte dintr-o reţea cu ramificaţii la nivelul întregii ţări, cu zeci de indivizi implicaţi, pentru anihilarea acestei grupări fiind făcute, ieri dimineaţă, nu mai puţin de 53 de percheziţii domiciliare, două dintre acestea efectuându-se pe raza judeţului Suceava.
Afacerea ar fi pusă la cale de un anume Oproiu N. –se arată în comunicatul anchetatorilor – care a vândut direct şi prin internet produse software destinate interceptării ilegale a comunicaţiilor, transmisiilor de date efectuate prin intermediul terminalelor de telefonie mobilă, precum şi a discuţiilor ambientale, programul fiind compatibil cu aproape toate dispozitivele care folosesc un sistem de operare de tipul Symbian sau Windows Mobile, inclusiv cu cele tip BlackBerry sau iPhone.
A avut cel puţin 50 de cumpărători în toată ţara
Anchetatorii acestui caz susţin că au identificat peste 50 de persoane care, începând cu luna ianuarie a anului trecut, au apelat la serviciile lui Oproiu N., un afacerist din Orăştie, de la care au cumpărat una dintre variantele programului.
“Învinuiţii au instalat aplicaţiile cumpărate pe telefoane ţintă şi au utilizat produsele software, realizând interceptări ilegale ale convorbirilor telefonice, SMS-urilor, e-mail-urilor primite/transmise de către alte persoane”, se arată într-un comunicat al DIICOT, precizându-se că se efectuează cercetări pentru săvârşirea de infracţiuni informatice şi infracţiuni prevăzute de Legea 51/1991, privind siguranţa naţională a României.
Pe cine au interceptat?
Oficial, procurorii DIICOT nu au precizat ce persoane au fost victimele interceptărilor ilegale ale convorbirilor telefonice, SMS-urilor sau e-mail-urilor, neprecizând dacă acestea sunt persoane publice.
Informaţiile apărute în cursul zilei de ieri erau contradictorii.
Unele surse, citate de agenţii de presă, susţineau că ţintele interceptărilor ar fi fost magistraţi, avocaţi, demnitari, altele că nu ar fi vorba de persoane publice, ci de ziarişti, femei bănuite de infidelităţi, iar o parte din interceptări ar fi fost făcute de detectivi particulari.
Variante pentru clienţi. E-mail-uri, discuţii ambientale sau convorbiri
Softul care a ajuns, se pare, şi la Suceava era disponibil în varianta Light şi variantele avansate Pro şi ProXRecorder.
Anchetatorii explică că varianta Light asigura transferul de pe telefonul monitorizat a informaţilor privind numerele de telefon apelate şi cele care au apelat telefonul monitorizat, durata convorbirilor efectuate şi transmiterea către un cont anterior configurat a conţinutului SMS-urilor primite/transmise de la telefonul ţintă.
Varianta Pro a programului asigura în plus ascultarea comunicaţiilor ambientale, iar varianta ProX asigura şi ascultarea convorbirilor telefonice purtate cu ajutorul telefonului ţintă.
În prealabil, programul asigura transmiterea unui SMS de avertizare la iniţierea/primirea unui apel telefonic.
“Aplicaţia conferă utilizatorului posibilitatea monitorizării comunicaţiilor şi discuţiilor ambientale purtate de la terminalele vizate, precum şi a transferului neautorizat de date din sisteme informatice, putând avea implicaţii grave asupra siguranţei naţionale, vieţii de familie, a mediului concurenţial şi de afaceri”, se precizează în comunicatul DIICOT.
( 3 iun 2010, 12:17:45