Începerea lucrărilor la cele două parcări subterane din centrul municipiului Suceava va fi precedată de devierea conductelor de utilităţi din zona fântânii arteziene şi de consolidarea cu piloni în perimetrul esplanadei.
Primarul de Suceava a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că aceste lucrări nu au fost prevăzute în proiectul iniţial de reabilitare a zonei centrale, finanţat din fonduri europene, ca urmare cheltuielile sunt neeligibile şi trebuie suportate din bugetul municipal. În ultima şedinţă a Consiliului Local Suceava, au fost aprobate trei proiecte referitoare la costul de deviere a reţelelor de apă, gaz metan şi termoficare, în valoare totală de cinci miliarde de lei vechi.
Lungu a precizat că nu este vorba despre conductele de apă şi termoficare instalate anul trecut sau anul acesta, ci de cele vechi, din zona fântânii arteziene. Tot ca lucrări premergătoare celor de execuţie a parcărilor sunt şi cele de consolidare a zonei centrale, ai căror indicatori vor fi supuşi dezbaterii Consiliului Local după data de 1 iulie. Primarul a spus că un cost estimativ al acestora se cifrează la circa un milion de euro.
„Proiectul de consolidare a rezultat după studiul tehnic, nu a fost prins în proiectul iniţial. Întâii trebuie făcute devierile de conducte, apoi consolidarea şi construcţia propriu-zisă a parcajelor. Reabilitarea zonei centrale a municipiului Suceava este un proiect ambiţios, de o complexitate deosebită, promovat pe fonduri europene şi care ne dorim să demareze în acest an. Este cel mai important şi dificil proiect”, a afirmat primarul Ion Lungu.
Până îşi încheie mandatul, Lungu vrea parcările subterane la nivel de finisaje
Într-o etapă următoare, municipalitatea are în vedere şi renovarea faţadelor şi acoperişurilor blocurilor din perimetrul delimitat de străzile Nicolae Bălcescu, Ştefan cel Mare şi Ana Ipătescu, dar pentru asta sunt necesare o altă hotărâre a deliberativului local şi acordul tuturor proprietarilor din aceste blocuri.
Un alt punct este renovarea exteriorului Casei de Cultură a Sindicatelor, iar primăria, împreună cu Consiliul Judeţean, a început negocieri cu confederaţiile sindicale pentru a intra într-un parteneriat, ca să existe baza legală pentru o finanţare a lucrărilor. Termenul de finalizare a proiectului de reabilitare a zonei centrale este de 24 de luni. Lungu şi-a exprimat speranţa ca până în 2012, la finalizarea mandatului său de primar, parcările subterane să fie construite până la nivel de finisaje. Valoarea lucrărilor finanţate din fonduri europene este de aproape 9 milioane de euro.