Un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor survolează de două zile pădurile din Bazinul Dornelor, iar peste o sută de oameni ai legii, poliţişti, lucrători silvici, specialişti ai Gărzii de Mediu şi ai Gărzii Financiare scotocesc zona şi verifică persoanele şi societăţile care fac afaceri cu material lemnos, în cadrul unei acţiuni fără precedent pe raza judeţului Suceava.
Acţiunea este coordonată de mai marii Poliţiei Române şi, din informaţiile noastre, au fost aduşi poliţişti din alte judeţe, principalul scop fiind acela de a identifica pagubele lăsate în urmă de mafia lemnului din judeţul Suceava, de a-i depista pe vinovaţii defrişărilor masive făcute în ultimii ani şi de a vedea ce au făcut concret poliţiştii şi lucrătorii silvici pentru stoparea acestui fenomen infracţional.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), acţiunea, care se desfăşoară în perioada 31 mai – 5 iunie a.c., urmăreşte respectarea cadrului legislativ al activităţilor de exploatare, debitare, valorificare şi transport al materialului lemnos şi modul în care sunt respectate prevederile Legii 31/2000 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
În prima zi de controale (n.r.-luni), a fost confiscată cantitatea de peste 400 metri cubi de material lemnos (219 mc cherestea şi 210 mc lemn de lucru), în valoare de aproximativ 130.000 de lei, a fost închis un gater, care funcţiona fără autorizaţie, şi s-au dat 11 sancţiuni contravenţionale în valoare de 210.000 de lei.
„În cursul zilelor următoare, poliţiştii, împreună cu specialişti silvici, vor efectua controale la mai multe ocoale silvice, atât private, cât şi de stat”, se mai arată în comunicatul IGPR.
Acţiune în secret, cu oameni ai legii aduşi din alte judeţe
Controalele iniţiate de Ministerul de Interne în bazinul Dornelor s-au făcut fără a fi anunţaţi nici măcar reprezentanţii din teritoriu ai instituţiilor participante.
Astfel, controalele au picat ca din senin, fiind o surpriză şi pentru poliţiştii şi silvicultorii suceveni, a căror prezenţă a fost solicitată doar la câteva cazuri punctuale.
Nici reprezentanţii Gărzii de Mediu Suceava ori cei ai Gărzii Regionale de Mediu nu au fost implicaţi în aceste controale la instalaţii de debitare şi punere în valoare a materialului lemnos, la zonele de exploatare a lemnului, fiind vizată inclusiv folosirea ciocanelor silvice de marcare a arborilor.
Date fiind costurile aceste acţiuni, mai ales pe criza care a lovit din plin structurile MAI, e greu de crezut că şefii Poliţiei Române au trimis o armată de oameni ai legii în zonă şi un elicopter doar pentru a închide un gater, două, şi a confisca câteva sute de metri cubi de lemn.
Rămâne de văzut cu ce rezultate vor veni specialiştii „aterizaţi” la Suceava şi dacă vor reuşi aceştia să pună cu botul pe labe mafia lemnului din judeţ şi să-i identifice şi să-i tragă la răspundere pe toţi cei implicaţi în acest fenomen.
( 2 iun 2010, 11:08:33