Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava se confruntă de o perioadă de timp cu un masiv comerţ ilegal cu păsări şi porci vii, a căror provenienţă este dubioasă. Cel mai grav lucru este că păsările şi animalele nu sunt verificate sanitar-veterinar, ceea ce înseamnă că nu există nici o garanţie că sunt sănătoase.
Doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava, a precizat că în privinţa păsărilor, vândute de obicei direct din maşini, prin sate, există informaţii că sunt din rândul celor refuzate la abatoare, indivizii care se ocupă cu acest comerţ colectându-le de la unităţi din ţară şi apoi vânzându-le în târguri, oboare, ori direct la casele crescătorilor, în mediul rural.
În privinţa comerţului cu porci, sanitar-veterinarii au informaţii că în judeţ sunt introduşi porci din spaţiul UE, fără nici un fel de documente, şi cu crotaliile din ţările de origine decupate, aceste metode putând ascunde grave probleme privind starea de sănătate acestora.
„Îi avertizăm pe crescători să nu cumpere păsări sau porcine din maşinile unor comercianţi dacă aceştia nu pot prezenta documente privind provenienţa şi starea de sănătate a acestora. Am avut deja sesizări de la oameni care au luat păsări de la comercianţi şi acestea le-au murit după două-trei zile”, a punctat Petrea Dulgheru.
Doi comercianţi de păsări au fost deja prinşi
El a arătat că acest tip de comerţ este deosebit de periculos, deoarece animalele sau păsările bolnave pot introduce în judeţ boli grave, care apoi să se răspândească cu repeziciune.
„Împreună cu poliţia am demarat controale pentru a-i depista pe aceşti comercianţi. Pe unii îi ştim, sunt clienţi vechi de-ai noştri, şi dacă îi prindem în fapt le vom confisca păsările şi animalele fără acte şi îi vom amenda”, a mai punctat şeful DSVSA Suceava.
El a precizat că în urma controalelor de ieri, în zona pieţei din Humor au fost depistaţi doi comercianţi de păsări, unul din Botoşani şi unul din Suceava, care nu aveau nici un document de provenienţă pe acestea.
Important de precizat, Ordonanţa de Urgenţă 34 din 12 aprilie 2010, intrată în vigoare de săptămâna trecută, permite inclusiv confiscarea plăcuţelor de înmatriculare a maşinilor cu care se fac transporturi ilegale de păsări sau animale.
Conform prevederilor legale, transporturile de păsări şi animale se pot face doar de crescătorii autorizaţi, cu toate documentele sanitar-veterinare la zi, şi doar în maşini special amenajate, în nici un caz în Dacii Papuc sau camioane acoperite cu prelate, aşa cum fac comercianţii ilegali.
( 2 iun 2010, 12:01:08