Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 iun 2010 - Anul XV, nr. 127 (4418)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vestigii istorice

Cimitir medieval şi monede de pe vremea lui Alexandru cel Bun, descoperite în centrul Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Săpăturile ISPA de canalizare executate în zona centrală a Sucevei au scos la iveală un vechi cimitir medieval, zeci de morminte, dar şi bani şi obiecte decorative din metale preţioase, datând tocmai de pe vremea domnitorului Alexandru cel Bun.

Descoperirile arheologice au fost făcute în timpul lucrărilor de deviere a conductei de canalizare pentru care ar fi trebuit să fie spartă strada Mihai Eminescu, dar cum în zonă erau deja îngropate cabluri de telecomunicaţie specială, s-a adoptat o altă variantă, prin curtea bisericii Sf. Nicolae.

Numai că, spre surpriza muncitorilor, în şanţurile săpate au dat de schelete umane. Lucrările au fost atunci sistate, iar arheologii Complexului Muzeal Bucovina au preluat ştafeta, pentru a descoperi ce alte surprize se mai ascund în zonă.

Astfel, după mai multe zile de muncă, cei trei arheologi cărora le-a fost încredinţată această misiune – Florin Hău, Ioan Mareş şi Ştefan Dejan, au descoperit 60 de morminte, dar şi mai multe obiecte decorative şi monezi datând tocmai din vremea domnitorului Alexandru cel Bun.

“Fără îndoială, este vorba de un cimitir medieval ce ţinea de biserica veche, peste care s-a construit între timp actuala biserică Sf. Nicolae, care e ridicată în 1611. Indiciile descoperite ne îndreptăţesc să credem că acest cimitir a apărut în secolul 15, cu atât mai mult cu cât dedesubt am dat şi de rămăşiţele unei case, datând din secolul 14. Acest lucru arată evoluţia structurii urbane medievale, pentru că, la un moment dat, s-au produs modificări majore. Dintr-un perimetru de locuit, confirmat de casa descoperită acum şi de cea descoperită în altă parte a bisericii, în urmă cu câţiva ani, a devenit o necropolă”, a declarat arheologul Florin Hău.

Printre descoperirile arheologilor suceveni se numără şi 15 monezi moldoveneşti, care au fost duse la laborator, pentru a fi cercetate, bucăţi de veşminte, cuie de sicriu, dar şi nasturi de veşmânt, din argint aurit.

Cum munca celor trei arheologi în tranşeele săpate pentru lucrările ISPA s-a terminat, montarea conductelor de canalizare va putea fi executată curând, în vreme ce osemintele exhumate vor fi din nou îngropate, creştineşte, într-un alt loc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cimitir medieval şi monede de pe vremea lui Alexandru cel Bun, descoperite în centrul Sucevei.
 Vizualizări articol: 1045 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.45/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 20 voturi
Cimitir medieval şi monede de pe vremea lui Alexandru cel Bun, descoperite în centrul Sucevei4.5520

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   In sfirsit s-a produs minunea... trimis de
( 2 iun 2010, 11:13:02
... care sa ne scoata din criza,faceti oleaca de lobby la oseminte ev. le dati nise nume da facatori de minuni iar prostimea o sa-nghita pastila si sa vezi tu pelerinaje a la "sf. paraschiva"de la iasi si de aici au de profitat mai cu totii (mai putin cei inteligenti).
2.   Trebuie de conservat! trimis de
( 2 iun 2010, 13:22:26
Cred ca ar fi normal ca sa se pastreze acest site alheologic
3.   Nu se poate trimis de
( 3 iun 2010, 00:03:00
nu se poate conserva un cimitir nicaieri in lume, in cazul in care s-ar fi descoperit ziduri, (ramasite de cladiri) atunci exista posibilitatea de a conserva un site, in rest ramasitele umane sunt datate si apoi mutate.
4.   !! trimis de
( 3 iun 2010, 08:46:15
astept replica ungurului marco bella, care sa afirme ca, acolo zac stramosii lui laughing)))

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei