Municipiul Fălticeni a găzduit în acest weekend cea de-a V-a ediţie a Festivalului Folcloric Naţional „Şezătoarea copiilor”.
Timp de cinci ore, peste 350 de copiii, din şase judeţe, Suceava, Neamţ, Botoşani, Iaşi, Cluj şi Sălaj au prezentat spectacole la cele trei secţiuni ale festivalului („Datini şi obiceiuri”, „Ansambluri folclorice”, „Jocuri din folclorul copiilor”) în „lupta” pentru trofeul festivalului.
Deşi favoritele publicului prezent în sală au fost Fanfara din Hudeşti Botoşani, Ansamblul „Dănţăuş” din Derşida, judeţul Sălaj şi „Şezătoarea” Şcolii din Vânători Neamţ, lucru dovedit prin aplauze, juriul a fost de altă părere şi, ca în anii anteriori, o parte dintre premiile I au rămas la Fălticeni.
La secţiunea „Datini şi obiceiuri”, locul I a fost ocupat de Ansamblul Colegiului Agricol Fălticeni, care a prezentat un obicei de nuntă, „Druştele”. La secţiunea „Jocuri din folclorul copiilor”, pe ce-a mai înaltă treaptă a podiumului au urcat copiii din Asociaţia „Dumbrava Minunată” Fălticeni, cu „Jocuri de cartier”, iar la secţiunea „Ansambluri folclorice”, locul I a revenit Ansamblului „Cununa Ardealului” din Cluj.
Trofeul Festivalului Folcloric Naţional „Şezătoarea copiilor” a ajuns la Rădăuţi, la Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul”, condus prof. Radu Pomohaci, membru al juriului festivalului de la Fălticeni.
În spectacolul de gală, care a avut loc după parada portului popular, au evoluat o parte din formaţiile premiate.
După evoluţia de excepţie a ocupanţilor locului II, Ansamblul „Dănţăuş” din judeţul Sălaj, Ansamblul folcloric al Clubului Copiilor Fălticeni a încheiat spectacolul de gală.
Manifestarea a fost organizată de Ministerului Educaţiei şi Cercetării prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Clubul Copiilor şi Primăria Fălticeni şi a fost sprijinită financiar de sponsori locali. Fondurile pentru premierea câştigătorilor au fost asigurate de Centrul Cultural Bucovina (1.000 RON) şi SC Tehnocon (1.500 RON).