Medici, asistente şi ambulanţieri din tot judeţul au participat ieri la o grevă de solidaritate cu funcţionarii publici şi profesorii, protestând fie pe durata întregii zile, fie doar pentru câteva ore. În timp ce cadrele sanitare din spitale au protestat cu banderole şi cocarde, fără a întrerupe lucrul, angajaţii de la Ambulanţă au fost mai vizibili, aceştia refuzând să elibereze certificate de deces, să transporte pacienţii externaţi din spitale şi cazurile care nu reprezintă urgenţe.
Deşi, la Suceava, sindicatul cadrelor medii, Sanitas, a anunţat săptămâna trecută că pe data de 31 mai salariaţii din spitale vor intra în grevă de solidaritate cu întreruperea lucrului, dar cu asigurarea a 30% din activitate, ceea ce însemna că personalul sanitar va fi la serviciu pentru a asigura permanenţa la rezolvarea urgenţelor, însă va amâna intervenţiile obişnuite, între timp liderii acestei structuri s-au răzgândit. Aşa se face că, ieri, protestul cadrelor medii a fost unul cât se poate de liniştit, fără perturbarea activităţii.
Cadrele medii afiliate la Sanitas strâng semnături pentru o grevă generală
Asistentele din Spitalul Judeţean de Urgenţă şi-au făcut treaba la fel ca într-o zi normală de lucru, singura diferenţă constând în faptul că au muncit cu o cocardă în piept sau o banderolă pe mână pe care era inscripţionat cuvântul „grevă”. Aceste însemne nu au fost purtate însă chiar de toţi angajaţii, o parte dintre ei motivându-şi refuzul prin teama de a nu se pune rău cu cei din conducere.
„Am auzit că ne taie ziua de lucru dacă le avem în piept”, a spus un cadru mediu. „Am dat-o jos, am muncit toata ziua, de dimineaţă, aşa că nu mai înţeleg unde e protestul”, a declarat un alt cadru mediu.
De cealaltă parte, liderii sindicatului Sanitas au arătat că declanşarea conflictului de muncă a fost anunţată conducerii aşa cum prevede legea şi că nu au existat presiuni sau comentarii din partea administraţiei, în condiţiile în care s-a anunţat în timp util că greva nu va perturba activitatea.
„Eu nu cred că i-a ameninţat cineva, atâta timp cât se ştia că activitatea se va desfăşura normal. Nici un angajat nu a venit să ne informeze cu privire la aşa ceva. N-am avut probleme cu cei din conducere, n-au fost nici măcar discuţii, fiindcă ei ştiau că nu vom întrerupe lucrul. Noi ne-am făcut treaba şi am distribuit în spital câteva sute de cocarde şi banderole şi am lipit afişe prin care informam asupra protestului. Acum am acţionat din solidaritate, însă ne păstrăm forţele pentru greva generală pe care o vom face la momentul pe care-l va stabili Federaţia Naţională. Deja adunăm semnături pentru această acţiune”, a declarat ieri Ana Ionescu, liderul sindicatului Sanitas Suceava.
Protestul i-a adunat pe ambulanţierii de la Suceava în curtea unităţii
În Spitalul Judeţean de Urgenţă, protestul cadrelor medii s-a derulat între orele 7.00 şi 15.00. Sindicaliştii au acţionat împotriva măsurilor de austeritate avute în vedere de Guvern, şi anume reducerea salariilor cu 25%, reducerea personalului cu 15%, disponibilizările de personal, desfiinţarea a peste 200 de spitale, reducerea numărului de paturi, impozitarea tichetelor de masă, eliminarea biletelor de odihnă şi tratament, blocarea negocierilor colective, modificarea codului muncii şi diminuarea alocaţiilor sociale. Sindicatul Sanitas Suceava numără 2.500 de membri, dintre care circa 700 la Spitalul Judeţean de Urgenţă.
Ieri, şi sindicatul doctorilor, Camera Federativă a Medicilor Suceava, care are circa 100 de membri, a participat la greva de solidaritate, dar tot fără a întrerupe lucrul.
Nici angajaţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă nu au intrat ieri în grevă generală, însă au declanşat între orele 10.00 şi 11.00 o acţiune de protest în curtea unităţii, în semn de solidaritate cu funcţionarii publici şi profesorii.
Mai mulţi membri ai celor două sindicate care funcţionează la Suceava, “Ambulanţa”, cu peste 40 de membri, şi “Urgenţa 112”, care numără circa 300 de membri, s-au adunat dimineaţă în incinta staţiei centrale, solidarizându-se protestului general.
Autosanitarele au circulat prin judeţ doar cu sirenele şi luminile pornite
La ora 10.00 şi apoi la ora 11.00, sindicaliştii au pus în funcţiune, timp de câte trei minute, toate sirenele şi semnalele luminoase ale maşinilor aflate în parcul auto. Tot în semn de protest, ieri, autosanitarele care au răspuns la apelurile de urgenţă au avut pornite, pe toată durata deplasării până la caz şi înapoi, semnalele acustice şi luminoase. Conflictul ambulanţierilor s-a încheiat la ora 22.00.
„Activitatea profesională s-a desfăşurat normal, cu excepţia faptului că nu s-au eliberat certificate de deces, nu s-a participat la externări şi s-au suspendat transporturile sanitare neasistate, care se efectuează cu ambulanţe de tip A1 şi A2. Personalul de pe aceste autosanitare a suplimentat însă echipajele de pe ambulanţele de tip C2, B1 şi B2”, a punctat Daniel Feher, liderul sindicatului „Ambulanţa”.
( 1 iun 2010, 11:38:50