După cum se poate citi aproape zilnic în presa locală, accidentele rutiere în care cad victime copii sunt frecvente. De cele mai multe ori totul se întâmplă deoarece micuţii nu au o minimă educaţie rutieră şi nu sunt supravegheaţi. Din păcate, în multe cazuri, şi amenajările rutiere din jurul şcolilor sunt defectuoase, mărind riscul producerii unor tragedii.
Un exemplu în acest sens este Şcoala cu clasele I-VIII Bosanci. Aici, la mijlocul săptămânii trecute, a fost organizată o lecţie deschisă cu copii din clasele a II-a, a III-a şi a IV-a, cu tema „Alfabetul rutier”, la care invitat special a fost Constantin Alecsa, administratorul Şcolii de şoferi Auto-Sette Suceava. Copiilor li s-a vorbit despre importanţa deosebită ce trebuie acordată circulaţiei pe drumurile publice, încercându-se o aprofundare a cunoaşterii regulilor de circulaţie şi a indicatoarelor rutiere, în scopul inducerii unui comportament cât mai sigur al micuţilor, în calitatea lor de participanţi la trafic.
Copiii, nevoiţi să traverseze pe unde pot
Lecţia deschisă a scos în evidenţă însă un aspect care ar trebui să dea de gândit autorităţilor locale din comuna Bosanci şi Poliţiei Rutiere. În spaţiul din jurul şcolii generale nu există nici un fel de indicator rutier de avertizare, de limitare a vitezei legale şi nici marcaje de trecere pentru pietoni, copiii fiind nevoiţi să treacă strada pe unde pot, ceea ce este sinonim cu un risc ridicat de producere a unor accidente.
La lecţia deschisă au participat învăţători de la toate cele trei şcoli din comună, aceştia urmând a transmite mai departe elevilor mesajele de educaţie rutieră.
„Acţiunea face parte din proiectul de parteneriat încheiat între învăţătoarele Monica Leceanu, Ana Lulciuc si Lăcrămioara Movilă şi şcoala noastră de şoferi, urmând ca, pe parcursul anului şcolar viitor, astfel de activităţi să se deruleze şi cu implicarea mai activă a comunităţii locale”, a precizat Constantin Alecsa, subliniind că este recomandabil ca în toate şcolile să se insiste pe educaţia rutieră, întâlniri ale copiilor cu poliţişti, ori vizionări de filme, expoziţii de desene, concursuri de creaţie rutieră pe teme de circulaţie fiind deosebit de utile.
La finalul orei deschise de la şcoala din Bosanci, elevii au primit câte un „permis de bun pieton”.