Pe parcursul săptămânii trecute, timp de cinci zile, Universitatea „Ştefan cel Mare” a găzduit cea de-a XVII-a ediţie a Concursului Internaţional Studenţesc „Hard&Soft”. Vineri după-amiază, în cadrul unei festivităţi desfăşurate în Auditoriumul „Joseph Schmidt”, juriul a desemnat echipele câştigătoare. Universitatea suceveană a fost reprezentată de două echipe de studenţi din cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, iar una dintre ele a fost apreciată de către juriu cu premiul special pentru inventivitate pe partea de Hard.
Şi în anul acesta, concursul a reunit la Universitatea „Ştefan cel Mare” studenţi pasionaţi de tehnică electronică şi programare din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Suceava, dar şi din Sarajevo (Bosnia şi Herţegovina), Chişinău (R.Moldova), Cernăuţi (Ucraina), Limoges (Franţa) şi Novi Sad(Serbia). Pe parcursul a cinci zile, participanţii au lucrat la o soluţie tehnică care utilizează o gamă diversă de senzori ce transmite date către un server web prin intermediul unei platforme wireless. Toate aceste date trebuiau să fie cât mai uşor de interpretat şi folosit printr-o interfaţă cât mai prietenoasă de către un utilizator nu prea familiarizat cu tehnica.
Premiul I – studenţilor de la Universitatea Politehnică din Bucureşti
În deschiderea festivităţii de premiere, rectorul universităţii, prof. univ. dr. Adrian Graur, a subliniat prestigiul de care se bucură concursul şi creşterea calităţii lui, care devine simţitoare de la an la an. În calitate de preşedinte al juriului, Timothy Hall, de la Universitatea Limerick, din Irlanda, a anunţat echipele câştigătoare. Concursul a fost câştigat de echipa Universităţii Politehnice din Bucureşti, formată din studenţii Madi-Tatiana Petrureanu, Andrei Bucur, Dumitru Loghin şi Adrian Bostan, sub îndrumarea profesorilor Nicolae Ţapuş şi Dan-Ştefan Tudose. Locul doi a revenit echipei a doua a Universităţii Politehnice din Timişoara, iar poziţia a treia studenţilor Universităţii Novi Sad din Serbia.
De asemenea, pentru prima dată în istoria concursului, anul acesta au fost acordate două premii speciale, pentru cea mai inventivă echipă pe partea de Hard şi pe partea de Soft. Una dintre echipele Universităţii „Ştefan cel Mare”, coordonată de Alin-Dan Potoroc şi Remus-Dumitru Prodan, a fost apreciată de către membrii juriului pe partea de Hard, iar echipa Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi pe partea de Soft.
„Şi eu şi colegii mei ne aflăm la prima participare. A fost o concurenţă acerbă, eram conştienţi de aceasta când am hotărât să participăm. La aplicaţia noastră am folosit o serie de senzori, concepuţi de către noi, care au determinat membrii juriului să ne ofere „Premiul special pentru utilizarea unor senzori inediţi în domeniul hardware”. Suntem mulţumiţi şi sperăm ca anul viitor să ne prezentăm şi mai bine”, a spus Dorin Antonovici, student la Facultate de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor de la Universitatea „Ştefan cel Mare”
(31 mai 2010, 14:01:11