Zece mii de dascăli din judeţ au paralizat de astăzi activitatea educaţională, elevii au liber de la ore, iar şcolile sunt închise pe termen nelimitat, odată cu declanşarea grevei generale în învăţământ.
Potrivit liderilor de sindicat din şcolile sucevene, ieri, marea majoritate a dascălilor au anunţat că intră de azi în grevă, însă sindicaliştii susţin că sunt şi „spărgători” ai protestului şi din acest motiv nu pot şti exact numărul cadrelor didactice care nu vor intra la ore începând cu această dimineaţă.
„Pe listele noastre de grevă, săptămâna trecută, la ultimul referendum, peste 90% dintre membri au anunţat că intră în grevă. Între timp, am auzit că unii şi-au schimbat opţiunea. Astăzi voi vedea exact cum stau lucrurile şi dacă într-adevăr suntem în grevă sau ne întoarcem la clasă”, a declarat preşedintele Sindicatului „Bucovina-Rădăuţi”, Gheorghe Şorodoc, formaţiune sindicală care numără peste 2.600 de membri.
Elevii din Grămeşti fac ore
Şorodoc a declarat că până ieri la orele prânzului o singură unitate de învăţământ arondată sindicatului pe care îl reprezintă a anunţat că nu intră în grevă şi va avea program normal de efectuare a activităţii didactice. „Cadrele de Şcoala Grămeşti au anunţat că nu intră în grevă. Au făcut un referendum şi nu au fost de acord cu declanşarea grevei generale”, a spus Şorodoc.
Preşedintele Sindicatului Judeţean „Spiru Haret” din Suceava, Constantin Cernica, a spus că la nivelul sindicatului pe care îl conduce „până acum (ieri după-amiază), toate cadrele sunt în grevă. Nu ne-a anunţat nimeni că nu participă la proteste, însă vom şti exact luni (azi), când vom contacta liderii din şcoli şi vom vedea situaţia concretă”. Sindicatul „Spiru Haret” are peste 8.000 de membri.
Cu toate că aproape toţi dascălii, potrivit liderilor de sindicat, şi-au exprimat opţiunea de a participa la grevă, proba de bacalaureat programată pentru azi se va susţine în condiţii normale, ce-i drept, cu profesori împrumutaţi sau cu dascăli pensionari, în unele situaţii.
Sindicaliştii spun că „Ministerul Educaţiei şi IŞJ au făcut presiuni asupra directorilor şi le-au spus să convingă profesorii să vină la examen”, situaţie posibilă având în vedere faptul că ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat în urmă cu puţin timp că directorii vor fi evaluaţi în funcţie de modul în care au gestionat această situaţie şi de modul în care au organizat examenul de azi.
Dascălii din trei licee nu participă la bacalaureat
Potrivit Inspectoratului Şcolar Suceava, în toate cele 39 de centre de bacalaureat din judeţ astăzi se va desfăşura proba de evaluare a competenţelor de limbă modernă de la Bacalaureatul 2010, dar cu profesori de rezervă.
„În 11 şcoli vor fi comisii aduse integral din alte unităţi, cu profesori din lista de rezervă, la Colegiul „Petru Rareş” comisia va fi în proporţie de 90% cu profesori din altă parte, la Colegiul „Mihai Eminescu” 98%, la restul şcolilor va oscila între 30% – la Colegiul Alimentar – şi 75% la Fălticeni”, a precizat Laura Hacman, purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava.
O ultimă centralizare a datelor cu privire la grevă şi bacalaureat făcută de IŞJ arată că la Colegiul Agricol Fălticeni şi Colegiile Naţionale „Petru Rareş” şi „Mihai Eminescu” din Suceava profesorii au anunţat că nu participă la examenul de bac.
Reprezentanţii IŞJ susţin că nu fac presiuni asupra cadrelor didactice sau directorilor de şcoli şi se va respecta dreptul cadrelor didactice de a participa sau nu la grevă, dar în acelaşi timp, IŞJ a solicitat directorilor să organizeze bacalaureatul, pentru că este un examen naţional, iar IŞJ are obligaţia să lucreze printr-o comisie judeţeană de bacalaureat. „Mai mult, bacalaureatul nu a fost suspendat de instituţia care îl organizează, respectiv Ministerul Educaţiei, iar în aceste condiţii IŞJ Suceava este obligat prin ordin de ministru să asigure organizarea examenului", a mai spus Laura Hacman.