Sindicatele din învăţământul sucevean au preconizat o grevă de amploare, blocarea anului şcolar şi sabotarea examenului de bacalaureat. Socoteala sindicaliştilor a fost dată peste cap în ultimul moment, când profesorii din şcoli au anunţat că, deşi intră în grevă generală, vor participa luni la proba orală de limbi moderne a examenului de bacalaureat.
Liderul Sindicatului Judeţean din Învăţământ „Spiru Haret" Suceava, Constantin Cernica, a declarat că „mai multe unităţi liceale din judeţul Suceava au cedat sub presiunea directorilor şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava şi au decis să organizeze examenul de bacalaureat”.
Potrivit lui Constantin Cernica, profesorii din mediul rural au fost primii care au anunţat că intră în bacalaureat, deşi iniţial au declarat că vor face grevă. „Nu ştim ce se va întâmpla până luni, la ora actuală mai sunt încă licee care nu şi-au exprimat categoric opţiunea”, a mai spus Cernica.
Şi preşedintele Sindicatului „Bucovina Rădăuţi”, Gheorghe Şorodoc a spus că directorii de şcoli le-au dat profesorilor să semneze pe nişte tabele şi să precizeze dacă intră sau nu în grevă şi dacă participă sau nu la examenul de bacalaureat. „Aştept să văd care e caracterul omului. În evidenţele noastre, peste 91% din cadre au spus că intră în grevă, vreau să văd acum câţi îşi schimbă poziţia iniţială”, a spus Gheorghe Şorodoc.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar, Laura Hacman, a declarat „IŞJ a primit o adresă de la Ministerul Educaţiei cu privire la soluţiile şi procedeele alternative la metodologia de organizare a bacalaureatului, şi anume, fie mutarea elevilor la alte centre de evaluare, fie utilizarea cadrelor didactice pensionare aflate în relaţii contractuale cu unitatea liceală respectivă sau a personalului didactic auxiliar pentru supraveghere, ori cooptarea unor cadre didactice de la alte şcoli”.
Dascălii din trei licee nu participă deloc la bacalaureat
Purtătorul de cuvânt al IŞJ a mai spus că „în 11 licee din judeţ bacalaureatul se va organiza prin participarea altor cadre decât cele din şcoală, iar în trei licee din judeţ, numărul cadrelor aduse din alte unităţi este majoritar”. Astfel, la Colegiul Naţional „Petru Rareş” bacalaureatul se va susţine doar cu profesori de împrumut, fiindcă nici unul dintre dascălii de aici nu va participa la examen. La fel se va întâmpla şi la Colegiul Tehnic „Petru Muşat”, unde comisia de bacalaureat este formată în proporţie de 90% din cadre aduse din alte şcoli, situaţie similară şi la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”. Laura Hacman a mai spus că „IŞJ Suceava a solicitat liceelor să creeze condiţiile de organizare a examenului şi să informeze elevii că se va susţine proba de competente lingvistice”.
Totodată, reprezentanţii IŞJ susţin că nu fac presiuni asupra cadrelor didactice sau directorilor de şcoli şi se va respecta dreptul cadrelor didactice de a participa la grevă, dar în acelaşi timp IŞJ a solicitat directorilor să organizeze bacalaureatul, pentru că este un examen naţional, iar IŞJ are obligaţia să lucreze printr-o comisie judeţeană de bacalaureat.
„Mai mult, bacalaureatul nu a fost suspendat de instituţia care îl organizează, respectiv Ministerul Educaţiei, iar în aceste condiţii IŞJ Suceava este obligat prin ordin de ministru să asigure organizarea examenului", a mai spus Laura Hacman.
Astfel, deşi luni va fi grevă în toate şcolile din judeţ, iar elevii vor sta acasă, reprezentanţii IŞJ au spus că bacalaureatul se va susţine fie cu profesori care nu sunt în grevă, fie profesori pensionari, dar care au relaţii contractuale cu şcoala.
(29 mai 2010, 12:44:54