O serie de noi reguli impuse taximetriştilor au provocat scandal în şedinţa Consiliu Local Suceava de ieri, părerile pro şi contra fiind spuse pe un ton ridicat şi uneori chiar cu acuzaţii şi aluzii înţepătoare.
Una dintre deciziile luate ieri, printr-un proiect iniţiat de viceprimarul Lucian Harşovschi, impune ca maşinile de taxi care se autorizează începând cu data de 1 ianuarie 2011 să fie galbene în totalitate. De asemeni, termenul limită până la care toate autoturismele taxi trebuie să adopte această culoare, după care să poată fi mai uşor recunoscute în trafic, este 1 ianuarie 2013.
Iniţiativa nu a fost deloc bine primită de reprezentanţii taximetriştilor, prezenţi în sală, care au spus că aceasta e doar un moft personal al viceprimarului, deşi există prevederi legale care reglementează acest lucru, iar impunerea unui termen limită pentru adoptarea culorii galbene a fost decisă şi în alte localităţi din ţară, precum Baia Mare.
Consilierul local Virginel Iordache a fost cel care a luat partea taximetriştilor şi a venit cu un amendament prin care se renunţa la termenul limită până la care toate taxiurile trebuie să devină galbene.
“Această decizie îi obligă pe taximetrişti la cheltuieli suplimentare deloc neglijabile, într-o perioadă nefastă, în care veniturile lor au scăzut considerabil.
Culoarea maşinii de taxi nu e importantă, ci modul în care îşi fac datoria”, a spus Iordache, al cărui amendament a picat.
Amenzi pentru staţionarea în alte părţi decât staţiile de taxi
O altă nouă reglementare impusă de Consiliul Local interzice taximetriştilor să mai staţioneze, în scopul îmbarcării clienţilor, în afara locurilor de aşteptare special amenajate, cu excepţia situaţiilor în care taxiul a preluat deja o comandă prin dispecerat. Mai exact, noua decizie îi afectează pe cei care şi-au făcut un obicei din a “pescui” clienţii din anumite zone, precum baruri, restaurante, cluburi sau alte locaţii, respectivele comenzi fiind de multe ori onorate fără a mai fi înregistrate la dispecerate sau chiar fără a mai fi înregistrate pe aparatul de taxat.
Deşi Virginel Iordache a protestat vehement şi contra acestei decizii, motivând că asta înseamnă o piaţă concurenţială, iar primăria nu le poate impune de unde să îşi ia clienţii taximetriştii, viceprimarul Viorel Seredenciuc, care a condus şedinţa de Consiliu Local, i-a dat un exemplu prin care taxiurile care şi-au făcut un obicei din a aştepta să le pice clienţi la ieşirea dintr-un restaurant de pe strada Universităţii au distrus spaţiile verzi, parcând mereu acolo.
Şi în acest caz, amendamentul propus de Iordache, de a se renunţa la acest articol, care prevede şi amenzi de la 100 la 500 de lei pentru cei care nu îl respectă, nu a întrunit suficiente voturi pentru a fi acceptat.
(28 mai 2010, 13:20:17