Greva dascălilor programată să debuteze luni coincide cu ziua în care elevii de clasa a XII-a ar trebui să susţină o nouă probă din cadrul examenului de bacalaureat, cea la o limbă modernă.
Dacă în urmă cu o săptămână toţi dascălii erau hotărâţi şi ferm convinşi că intră în grevă pe o perioadă nedeterminată şi, mai mult, erau gata să blocheze închiderea anului şcolar şi să saboteze proba de bacalaureat, ieri lucrurile nu mai erau atât de clare. Prin şcoli circulă informaţii cum că dascălii ar juca la două capete şi, deşi au anunţat că nu vor intra la bacalaureat, lucrurile stau altfel, iar luni se va susţine proba.
Federaţiile sindicale judeţene din învăţământ au făcut un referendum printre angajaţii din şcoli, iar peste 90% dintre dascăli au semnat pentru declanşarea protestelor începând cu 31 mai.
Zilele trecute, conducerile unităţilor de învăţământ au primit o adresă din partea Ministerului Educaţiei, semnată de Liliana Preoteasa, director în minister, prin care li se cere profesorilor să declare dacă participă sau nu la grevă, implicit dacă participă sau nu la bacalaureat, acolo unde este cazul.
În momentul în care această adresă a ajuns în şcoli, apele au început să se tulbure, iar unii dascăli par să dea înapoi şi să spargă greva. Liderii de sindicat din şcoli nu cunosc motivul din cauza căruia unii dascăli şi-au schimbat poziţia în ceea ce priveşte participarea la grevă, însă susţin că situaţia nu este deocamdată certă.
„Cert este faptul că în evidenţele noastre peste 90% dintre cadrele didactice s-au pronunţat în favoarea declanşării grevei”, a declarat unul dintre liderii de sindicat din judeţ.
Grevă în toate liceele
Preşedintele Sindicatului Judeţean „Spiru Haret”, Constantin Cernica, a declarat că „până la ora actuală, dascălii din judeţ, în proporţie de peste 90%, sunt de luni în grevă”. Potrivit lui Constantin Cernica, în toate liceele din sindicatul pe care îl reprezintă se va face luni grevă, ca atare, proba de bacalaureat nu se va susţine. „Iniţial toţi au fost de acord să facă grevă, până luni nu ştiu ce schimbări vor interveni şi dacă profesorii se vor răzgândi”, a mai spus Cernica.
Şi preşedintele sindicatului „Bucovina”, din zona Rădăuţi, Gheorghe Şorodoc susţine că în urma referendumului organizat la nivel de sindicat, 91,36% dintre membri sunt de acord cu intrarea în grevă, însă nu ştie ce vor semna cadrele în tabelul venit de la minister.
„În tabelul nostru de grevă au semnat că sunt de acord cu declanşarea ei. Aştept să văd care e caracterul omului, rămân la decizia şi cuvântul dat iniţial sau semnează şi pe tabelul directorului”, a declarat Gheorghe Şorodoc. Potrivit acestuia, adresa de la minister este cât se poate de decentă şi prin ea se cere doar o reconfirmare a poziţiei fiecăruia referitoare la grevă.
„Omul nostru este însă slab de înger. Nu-i pune nimeni cuţitul la gât, însă, aşa cum am mai spus, aştept să văd caracterul fiecăruia”, a mai adăugat Şorodoc.
Aşadar, greva de luni e certă, însă în ceea ce priveşte desfăşurarea sau nu a probei de bacalaureat situaţia e mai puţin certă. „Eu spun azi (n.r. ieri) că se face grevă şi nu se intră la bacalaureat, însă şi până mâine (n. r. azi) e mult ...”, a mai declarat Gheorghe Şorodoc.
Consiliul Naţional al Elevilor a cerut ieri profesorilor să renunţe la greva generală pentru a nu-i pune în pericol pe viitorii studenţi. Sindicatele au rămas ferme pe poziţie şi au spus că bacul nu se dă, iar înscrierea la liceu şi încheierea mediilor rămân sub semnul întrebării.
(28 mai 2010, 11:43:10