Greva generală anunţată pentru ziua de luni, 31 mai, este pe cale să se transforme într-o mare cacealma. Sindicaliştii din mai multe instituţii aşteaptă ca problemele să le fie rezolvate de alţi „fraieri”, iar ei să rămână cu o imagine imaculată în ochii şefilor, şi, dacă s-ar putea, şi cu ceva drepturi în plus.
Dacă o parte dintre liderii de sindicat anunţă că încă se mai gândesc ce vor face, ceea ce în 90% din cazuri e similar cu continuarea normală a activităţii, în alte instituţii se ştie deja că nu va fi nici o acţiune de protest. În alte cazuri, oamenii ar vrea să facă grevă, dar se tem că şefii le vor purta ranchiună şi îi vor concedia cu prima ocazie. Alte instituţii importante din judeţ nu au nici măcar organizaţii sindicale, iar în aceste condiţii greva reprezintă o utopie.
Cert este că o bună parte dintre sindicalişti, în special lideri ai acestora, sunt doar o masă de manevră în mâna şefilor pe care nu doresc să-i supere cu nici un chip. Aşadar, şansele să asistăm la o grevă generală la nivelul bugetarilor din judeţul Suceava, acolo unde legea le permite acest lucru, sunt nule.
La DSV oamenii se tem să nu fie „luaţi la ochi”
La instituţiile vizate de anunţate disponibilizări, cum este cazul Direcţiei Sanitar Veterinare ori a Direcţiei Agricole, angajaţii evită să accepte greva, de teamă să nu fie luaţi la „ochi” de cei care vor face listele cu personalul la care se va renunţa.
„Strângem semnături pentru grevă şi în funcţie de numărul de membri care vor fi de acord vom lua o hotărâre. Mâine (n.r. astăzi) ne vom reuni în cadrul Federaţiei Sindicale a Veterinarilor din România şi vom stabili cert ce vom face. Tendinţa oamenilor este însă de a ezita, deoarece sunt speriaţi de disponibilizările anunţate”, a precizat doctorul Marian Erdei, şeful Sindicatului Camera Veterinarilor Suceava. El ne-a declarat că până ieri la prânz, la nivel de judeţ, din 126 de membri de sindicat, 47 au semnat pentru grevă.
În Palatul Administrativ Suceava nimeni nu face grevă
Funcţionarii publici şi contractuali din Consiliul Judeţean şi Prefectura Suceava nu aderă la greva generală de luni, 31 mai a.c. Singurul sindicat care există în incinta Palatului Administrativ este cel al Direcţiei Judeţene de Drumuri, dar şi sindicaliştii de la Drumuri se vor prezenta, luni, normal la muncă. Liderul de sindicat Florin Cuzenco ne-a declarat că a discutat cu colegii săi şi toţi au ajuns la concluzia că greva nu este oportună.
„Noi suntem un sindicat mic, avem doar 54 de membri şi nu ne permitem să acoperim salariile pentru zilele neplătite, de grevă. Salariile şi aşa sunt mici, mai scad şi cu 25 la sută, oamenii nu vor să rămână fără bani din cauza grevei”, ne-a spus Florin Cuzenco. Salariul mediu la Direcţia de Drumuri este de 1.000-1.100 lei.
Ceilalţi funcţionari din Prefectură şi Consiliul Judeţean Suceava nici măcar nu sunt constituiţi în sindicate şi nici nu sunt afiliaţi la vreo confederaţie. Situaţia nu este nouă, în aceste două instituţii nici în celelalte legislaturi funcţionarii fie nu au considerat mişcarea sindicală o oportunitate de a-şi apăra drepturile şi de a se pune la adăpost în faţa eventualelor abuzuri din partea şefilor, fie le-a fost prea teamă de Gavril Mîrza, pe vremuri, şi de Gheorghe Flutur, acum, pentru a îndrăzni măcar să viseze la un carnet de sindicalist.
Sindicaliştii din Primăria Suceava habar nu au dacă fac grevă
În ciuda faptului că mii de oameni calcă zilnic treptele Primăriei Suceava şi ar trebui să fie anunţaţi din timp dacă luni vor bate drum degeaba până acolo, sindicaliştii din această instituţie habar nu au dacă vor protesta în vreun fel pentru că li se vor diminua salariile, iar mulţi din ei vor fi disponibilizaţi.
De altfel, de foarte mulţi ani, sindicatul din primărie există doar cu numele, pentru că nici o acţiune sindicală nu a fost întreprinsă de foarte multă vreme, iar singurele proteste, doar la nivel declarativ, se fac doar la colţuri, angajaţi care iau acum salarii de 500 – 800 de lei fiind nemulţumiţi că vor munci pe mai nimic.
Absenţa oricărei atitudini care să protejeze drepturile angajaţilor explică de altfel şi comportamentul liderului sindical, Dorina Badea, care, pentru a se sustrage de la responsabilităţile pe care şi le-a asumat odată cu ocuparea acestei funcţii, nu răspunde la telefoane. Acest lucru nu s-a întâmplat doar ieri, când a fost sunată de cel puţin patru ori, la ore diferite, ci şi în alte ocazii, când în administraţie se anunţau mişcări de protest.
Angajaţii ITM nu lucrează luni cu publicul
La Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava luni nu se va lucra cu publicul. Deşi angajaţii vor veni la serviciu, aceştia se vor solidariza cu bugetarii din întreaga ţară şi, în semn de protest, au decis să nu lucreze.
„Grupa sindicală a funcţionarilor din inspecţia muncii a decis să intre luni în grevă de solidaritate. Am anunţat şi conducerea instituţiei despre această decizie şi astfel, deşi vom veni la serviciu, nu vom lucra cu publicul”, a declarat Radu Anchidin, liderul de sindicat al angajaţilor ITM Suceava. Acesta a mai precizat că „80% dintre angajaţii ITM fac parte din sindicat şi toţi au fost de acord cu declanşarea grevei de solidaritate”.
Grevă generală la Protecţia Copilului Suceava
Preşedintele Sindicatului PRO AS, de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Bogdan Hariton, ne-a declarat că sindicaliştii din asistenţă socială vor declanşa luni, pe 31 mai, grevă generală. Ei vor veni la serviciu, dar nu vor semna nici un act.
„Greva generală înseamnă încetarea colectivă şi voluntară a activităţii. O treime din sindicalişti vor asigura urgenţele, în rest nimeni nu va munci”, a completat liderul de sindicat.
Sindicatul PRO AS are 597 de membri, dar în Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, unde sunt peste 2.000 de angajaţi, sunt opt sindicate.
Decizia declanşării grevei generale în asistenţă socială a fost luată după mai multe consultări între liderii de sindicat din Direcţie, după cum a declarat Hariton. El a mai spus că pe data de 4 iunie, sindicaliştii din asistenţă socială sunt hotărâţi să iasă în stradă, să organizeze un miting în faţa Consiliului Judeţean Suceava, unde să-şi exprime nemulţumirile.
Pe de altă parte, directorul adjunct al Protecţiei Copilului Suceava Mona Săndulescu, ne-a spus ieri că nu a fost informată de nici un lider de sindicat şi de nici un şef de serviciu (nu a primit nici o înştiinţare scrisă) că luni va fi grevă generală. „Doar un singur lider de sindicat m-a sunat şi mi-a spus că vor protesta pe 4 iunie, în faţa Consiliului Judeţean”, a mai spus Mona Săndulescu.
APIA se închide luni
Liderul Sindicatului Funcţionarilor Publici din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Suceava, afiliat la Cartel Alfa, a anunţat că luni instituţia se închide.
„Decizia a fost luată, luni nu se va lucra nici la agenţia centrală şi nici la centrele din judeţ”, a anunţat liderul sindicatului, Gheorghe Mihăilescu.
APIA Suceava este o instituţie care lucrează zilnic cu sute de oameni, care vin să depună cereri pentru diferite tipuri de subvenţii.
De altfel, luni era ultima zi în care crescătorii de ovine şi caprine mai puteau depune cereri pentru subvenţii, astfel că beneficiarii trebuie să ajungă astăzi la APIA dacă vor să mai solicite acest ajutor financiar.
Vameşii înclină spre grevă
Vameşii spun că se pregătesc şi ei de grevă, cu respectarea unei treimi din activitate. Asta înseamnă că activitatea din Punctul de Trecere a Frontierei Siret, dar şi în vămile de interior va fi afectată în ziua de luni.
„Vom face grevă de solidaritate luni. Dar asta numai dacă sindicatul mamă va demonstra că s-au îndeplinit condiţiile legale pentru a declanşa conflictul”, a precizat Doru Tudor, liderul sindicatului Pro Lex Siret.
Activitate oprită la AJOFM şi AJPS
Şi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) şi Agenţia pentru Prestaţii Sociale (AJPS), instituţii care îşi au sediul în aceeaşi clădire, greva generală este o certitudine.
„Suntem membri ai sindicatului Sed Lex şi suntem solidari cu toţi colegii din ţară. Am stabilit ca luni să nu venim la serviciu, la noi legea nu ne impune asigurarea unei părţi din activitate, astfel că instituţia se va închide”, a precizat Ovidiu Onuţu, liderul de sindicat de la AJOFM, anunţând că aceeaşi decizie a fost luată şi de colegii de la Agenţia de Prestaţii Sociale.
Sindicatele din instanţe, inexistente
Nici în instanţele din Suceava nu va se ajunge la încetarea activităţii. Funcţionarii publici nu şi-au constituit un sindicat, în timp ce grefierii şi personalul auxiliar sunt membri răzleţi la alte structuri sindicale constituite prin ţară. De cealaltă parte, magistraţii nu pot intra în grevă, deoarece legea nu le permite acest lucru.
La Complexul Muzeal Bucovina n-au ajuns ştirile despre tăierea salariilor
Florin Hău, liderul organizaţiei de sindicat din cadrul Complexului Muzeal Bucovina, organizaţie din care fac parte aproximativ 80% din totalul salariaţilor instituţiei, a declarat că, deşi angajaţii CMB Suceava, ca bugetari, vor fi afectaţi de decizia Guvernului de reducere a salariilor cu 25%, activitatea se va desfăşura, pe data de 31 mai a.c., potrivit programului de lucru.
„Nu am văzut încă nici o ordonanţă a guvernului prin care s-a decis reducerea salariilor bugetarilor. Am auzit şi noi, dar aşteptăm să apară această ordonanţă, să vedem despre ce este vorba, şi pe urmă putem să ne pronunţăm. Dar ce putem face noi? Cine ne ia pe noi în seamă?”, s-a întrebat Florin Hău.
Sindicatele din Poliţie şi Poliţia de Frontieră, banderole albe de solidaritate
În privinţa poliţiştilor şi a poliţiştilor de frontieră, aceştia vor fi doar solidari cu greviştii.
„Legea ne interzice să facem grevă şi nu putem forţa nota, astfel că cel mai probabil, luni, vom lucra în regim normal cu câte o banderolă albă pe braţ”, ne-a declarat Vasile Anton, şeful Biroului Teritorial Suceava al Sindicatului Poliţiştilor, care se afla ieri la Braşov, la o conferinţă naţională a sindicatelor organizată pe această temă.
Pentru acelaşi mod de protest au optat şi poliţiştii de frontieră. Florin Rădăcină, liderul sindicaliştilor de la Frontieră, a precizat că oamenii pe care-i reprezintă vor purta banderole albe în semn de solidaritate cu ceilalţi bugetari.
În privinţa celorlalte structuri importante ale Ministerului Apărării Naţionale, Pompierii şi Jandarmii, prin statutul lor de cadre militare, oamenii legii de aici nu au dreptul de a protesta.
Sindicaliştii din Sănătate, nehotărâţi
Cadrele medii afiliate Uniunii Judeţene Sindicale Sanitas Suceava vor participa la greva din 31 mai, a informat ieri liderul acestei structuri, Ana Ionescu, care a arătat că protestul salariaţilor din Sănătate este făcut în semn de solidaritate cu cel al profesorilor. La acţiunea revendicativă de luni se vor alătura şi doctorii, au anunţat ieri reprezentanţii Camerei Federative a Medicilor Suceava, care au declarat că vor decide astăzi forma pe care o va îmbrăca protestul lor.
„Protestul nostru va respecta legislaţia în vigoare, ceea ce înseamnă că se va asigura 30% din activitate. Deocamdată nu am centralizat lista cu semnături şi ca atare nu pot spune cu precizie cum anume ne vom organiza. Mâine (n.r. astăzi) voi şti exact pe câţi oameni ne bazăm şi ce avem de făcut”, a spus liderul Uniunii Judeţene Sindicale Sanitas Suceava, sindicat care numără 2.500 de membri.
„În cursul dimineţii am primit o notificare din partea forului central în care se preciza că susţinem greva, dar fiecare filială trebuie să decidă atitudinea pe care o adoptă. Urmează să ne consultăm cu membrii de sindicat, însă, în principiu, activitatea noastră nu va fi întreruptă. Cel mai probabil va fi un fel de grevă japoneză, care să nu perturbe actul medical”, au arătat ieri reprezentanţii Camerei Federative a Medicilor Suceava, sindicat care numără circa 100 de membri.
Potrivit normelor în vigoare, „solidarii” nu au voie să facă grevă decât o zi şi doar cu acordul a cel puţin jumătate din numărul membrilor de sindicat. Sindicaliştii din Sănătate sunt nemulţumiţi de măsurile luate de Executiv cu privire la reducerea salariilor personalului bugetar, dar şi de faptul că din luna iulie se va termina bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
La Casa de Pensii se protestează cu afişe lipite la intrarea în instituţie
La Casa Judeţeană de Pensii Suceava, cei aproape 90 de sindicalişti, reuniţi în două sindicate, se vor prezenta pe data de 31 mai a.c. la serviciu, protestul acestora însemnând doar lipirea unor afişe de solidaritate cu ceilalţi funcţionari publici la intrarea în această instituţie.
Preşedintele Sindicatului Salariaţilor din Casa Judeţeană de Pensii Suceava, Costică Ştefănescu, a precizat că membrii de sindicat vor veni la serviciu, activitatea urmând să se desfăşoare normal.
„Sindicaliştii din instituţia noastră se solidarizează cu mişcările de protest ale tuturor funcţionarilor publici printr-un mesaj afişat la intrarea în Casa Judeţeană de Pensii Suceava. În ceea ce-i priveşte pe angajaţii care sunt înscrişi în sindicatul nostru, ei vor lucra normal”, a spus Ştefănescu.
El a arătat că dacă pe 31 mai a.c. nu vor intra în grevă, angajaţii Casei de Pensii vor participa în data de 4 iunie 2010 la mitingul de protest pe care sindicatele îl vor organiza în faţa Prefecturii Suceava.
„Acum am hotărât să venim la serviciu în mod normal din respect pentru persoanele în vârstă. Pe cei care vor veni pe 31 mai la Casa de Pensii îi vom servi fără nici o problemă”, a mai spus Costică Ştefănescu. O decizie asemănătoare au luat-o şi membrii Sindicatului Liber al Salariaţilor din CJP Suceava, care la rândul lor vor fi prezenţi la serviciu pe data de 31 mai 2010.
La Finanţe încă se strâng semnături pentru grevă
La Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava, unul dintre cele două sindicate existente a decis deja că nu va intra în grevă generală începând cu data de 31 mai 2010. Este vorba despre sindicatul Fed Lex, cei 300 de membri ai acestuia urmând să se prezinte luni la serviciu.
Liderul acestui sindicat, Gheorghe Tudoscă, a precizat că dintre cei 300 de membri ai Fed Lex din DGFP Suceava, doar şase au semnat pentru intrarea în grevă.
În ceea ce-i priveşte pe cei 200 de angajaţi ai Finanţelor sucevene afiliaţi la Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), aceştia nu au decis încă dacă vor intra de luni în grevă generală. Liderul celor 200 de sindicalişti, Silviu Onuţu, a precizat că la nivel naţional are semnăturile necesare pentru declanşarea grevei generale, însă la nivelul DGFP Suceava nu s-a luat o decizie în acest sens. „Majoritatea oamenilor sunt nemulţumiţi de reducerea salariilor. O decizie cu privire la declanşarea grevei o vom lua în cursul zilei de vineri”, a spus Onuţu.
Material realizat de colectivul ziarului Monitorul de Suceava
(28 mai 2010, 11:25:46