Apa care curge la robinetele sucevenilor va costa mai mult de la 1 iulie, conform unei decizii adoptate ieri de Consiliul Local Suceava.
Majorarea de tarif, de 12% faţă de costurile totale ale apei potabile, pentru care se plăteşte şi taxa de canalizare, vine ca urmare a stabilirii unui tarif unic al serviciilor operatorului regional ACET, condiţie impusă de programul ISPA.
Dacă acest tarif unic este avantajos pentru locuitorii unor comune, oraşe sau chiar şi municipii din judeţul Suceava, unde tarifele vor scădea, nu acelaşi lucru se poate spune de locuitorii municipiului reşedinţă de judeţ, care vor trebui să plătească mai mult pentru aceste servicii, acoperind astfel deficienţele şi costurile suplimentare existente în alte localităţi.
Dacă, în prezent, sucevenii plătesc 2,93 de lei pe un metru cub de apă potabilă, la care se mai adaugă 1,34 de lei, taxa de canalizare-epurare, de la 1 iulie 2010, un metru cub de apă potabilă va ajunge la 3,15 lei, iar taxa de canalizare aferentă, 1,65 lei.
Practic, pentru fiecare metru cub de apă potabilă folosită, locuitorii municipiului Suceava vor plăti 4,8 lei, în loc de 4,28 lei.
Conform expunerii de motive, aplicarea noilor tarife asigură acoperirea cheltuielilor fixe şi de operare, redevenţa care constituie fond pentru întreţinere şi dezvoltare şi un nivel minim de rentabilitate pentru prestarea serviciilor de apă şi canalizare.
Deşi consilierul local Costel Tătăranu a ridicat problema reducerii de la plata taxei de canalizare a unei părţi din apa potabilă folosită, dând exemplu apa folosită pentru irigarea grădinilor de cei care stau la casă, care nu mai ajunge la canalizare, directorul ACET, Ştefan Groza, i-a replicat că aceea este apă potabilă, nu apă de stropit în grădină şi că acolo nu au decât să folosească altă apă, care nu este prelucrată şi dezinfectată, şi la care să nu mai plătească taxa de canalizare.
(28 mai 2010, 13:51:29
Anul si scumpirea.
Pana cand? Pana nu va mai ramane nimeni in tara asta de rahat decat batranii cu pensii reduse care nu vor mai avea cu ce contribui la bugetul de stat?