Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 mai 2010 - Anul XV, nr. 121 (4412)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Schimbare

Depozitarea deşeurilor din construcţii la un loc cu cele menajere, sancţionată drastic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deşeurile din construcţii vor deveni o piatră de moară de gâtul municipalităţii sucevene, de la 15 iulie, când toate deşeurile menajere colectate în Suceava vor trebui duse la groapa de gunoi de la Botoşani, unde costurile de transport şi cele de depozitare aproape că vor tripla cheltuielile actuale.

Dacă până acum, echipele Rosal au ridicat şi deşeurile provenite din demolări sau din construcţii, depozitate în mod ilegal la un loc cu cele menajere, pentru a nu transforma oraşul într-o groapă de gunoi plină cu resturi din construcţii, situaţia se va schimba în perioada imediat următoare.

Viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi a declarat ieri că resturile de la demolări şi alte deşeuri din construcţii, care ar încărca foarte tare factura de plată a primăriei pentru gunoiul menajer depozitat la Botoşani, numai taxa de depozitare fiind de 125 de lei pe tonă, iar cheltuielile de transport fiind de 1.000 de lei pentru o maşină cu gunoi, nu vor mai fi ridicate, ci vor fi căutaţi cei responsabili de crearea lor.

“Molozul şi alte resturi din construcţii pot fi duse la groapa de gunoi a Sucevei, iar obligaţia de a le duce acolo este a celor care le produc. Unde vom mai găsi asemenea resturi depozitate la un loc cu deşeurile menajere vom face cercetări şi vom amenda pe cei responsabili cu 2.500 de lei. Nu e normal să plătească toţi sucevenii pentru gunoiul din construcţii produs doar de unii dintre ei, mai ales acum, când vom plăti la tona de gunoi, nu la metrul cub, încât costurile vor fi mult mai mari”, a precizat Lucian Harşovschi.

 

15% din deşeurile colectate din Suceava sunt resturi din construcţii

Cum de la 1 iulie municipalitatea suceveană e obligată să colecteze selectiv minim 15% din întreaga cantitate de gunoi menajer produs în Suceava, săptămâna trecută a fost făcută o simulare, pentru a se vedea cum pot fi reduse costurile transportării gunoiului la Botoşani.

“Pe lângă cele 130 de puncte de colectare selectivă a deşeurilor din municipiul Suceava, am făcut o probă săptămâna trecută, să vedem câte tone de gunoi ar trebui să ducem zilnic la Botoşani. Din cele 135 de tone de gunoi ridicate zilnic şi duse mai întâi la o rampă de selectare, 10% au putut fi colectate selectiv, în vreme ce 15% din întreaga cantitate erau resturi din construcţii, în special moloz. Dacă populaţia nu va înţelege că nu are voie să depoziteze gunoiul din construcţii laolaltă cu cel menajer, vom fi nevoiţi să majorăm taxa de salubrizare, pentru a acoperi cât de cât costurile imense pe care le vom avea odată cu transportarea gunoiului la Botoşani. Nu ne-am propus să majorăm această taxă, nu s-a pus încă problema şi sper să nu fim forţaţi să o facem”, a adăugat viceprimarul Sucevei.

Conform legii, toate deşeurile din construcţii trebuie depozitate în locuri speciale, precum groapa de gunoi a Sucevei, unde astfel de deşeuri sunt premise, chiar şi după închiderea sa, iar obligaţia de a le duce acolo este a celor care le produc. Numai că, de mulţi ani, în Suceava această obligaţie a fost total neglijată, încurajată fiind şi de faptul că municipalitatea a acceptat să le ridice, ca gunoi menajer, doar pentru a nu afecta imaginea oraşului. Chiar şi aşa, prin oraş au apărut o mulţime de gropi de gunoi rezultat din construcţii, aruncate în principal de cei care şi-au renovat şi modernizat apartamentele, dar şi de firme de construcţii, care cunosc legislaţia dar o ignoră.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Depozitarea deşeurilor din construcţii la un loc cu cele menajere, sancţionată drastic.
 Vizualizări articol: 1204 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Depozitarea deşeurilor din construcţii la un loc cu cele menajere, sancţionată drastic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei