Înfăptuirea justiţiei într-un termen rezonabil pare un vis tot mai îndepărtat pentru o parte dintre oamenii care îşi caută dreptatea în sălile de judecată. Sute de procese se derulează cu viteza melcului, iar după ani şi ani de aşteptare multe dosare sunt casate şi trimise spre rejudecare spre disperarea părţilor implicate. Expertize care nu se mai termină, suspendări şi termene de judecată încheiate după jumătate de minut sunt tot atâtea cauze care duc la tergiversarea proceselor. Recordul de judecată este deţinut de un dosar înregistrat acum zece ani şi în care nu s-a dat încă nici o soluţie. Se întâmplă la Judecătoria Vatra Dornei, dar şi celelalte instanţe din judeţ au pe rol cauze vechi de patru, şase, şapte sau opt ani. În cele mai multe cazuri este vorba de probleme de fond funciar sau de vreun partaj succesoral, dosare în care s-a solicitat punctul de vedere al experţilor.
Istoricul procesului de zece ani
Cel mai vechi dosar a fost înregistrat la Judecătoria Vatra Dornei pe 4 decembrie 2000. Părţile se judecă pentru o suprafaţă de teren de 6 ari, de pe strada Tudor Vladimirescu, în apropierea pârtiei de schi „Parc”, şi pentru grăniţuire. La început totul părea că se va finaliza într-un timp rezonabil. Judecătorul de caz a făcut chiar şi o cercetare la faţa locului, iar apoi s-a aprobat efectuarea unei expertize. Primul expert desemnat a cerut să-i fie încuviinţat dosarul unui alt coleg, pe motiv că s-a mai pronunţat în această cauză. Noul expert a fost numit în persoana lui Gheorghe Mareş, care a avut nevoie de nouă luni pentru a depune la dosar lucrarea. La scurt timp, procesul s-a suspendat pentru că una dintre părţi a înaintat plângere penală împotriva lui Ion Răuţu, un măsurător topografic. Acesta a fost cercetat de Parchet pentru falsuri, iar în noiembrie 2002 instanţele l-au condamnat definitiv şi irevocabil la 6 luni cu suspendare.
Dosarul a fost repus pe rol în aprilie 2003, dar în aceeaşi lună s-a suspendat din nou. A fost vorba de o plângere penală pentru tulburare de posesie, care a ţinut în loc mersul firesc al dosarului până în mai 2005. Nici acum nu s-a întâmplat mare lucru în dosar. După numai două luni, procesul s-a suspendat din nou pentru soluţionarea unui litigiu civil care privea anularea unui titlu de proprietate.
A fost repus pe rol în ianuarie 2007, iar de atunci încă se judecă fără să se fi dat o soluţie.
Ultima expertiză, o problemă de doi ani
Chiar dacă în ultimii trei ani nu a mai fost suspendat, procesul a bătut pasul pe loc. În martie 2007 s-a aprobat efectuarea unei noi expertize de către Viorel Boicu. În mai multe termene programate ulterior, instanţa i-a solicitat insistent expertului să finalizeze lucrarea. Pentru că acesta nu dădea semne că ar avea de gând să depună lucrarea la dosar, judecătorul l-a amendat de două ori cu câte 200 de lei. Într-un final, în mai 2009, expertiza a fost finalizată. Nu a fost să fie ultimul amănunt legat de această expertiză. Una dintre părţi a formulat contestaţie, iar obiecţiunile ce trebuie lămurite urmează să fie completate în raportul de expertiză de către acelaşi Viorel Boicu. Probabil că totul va dura încă alte câteva luni de zile.
Un dosar în care au intrat aproape toţi judecătorii din Vatra Dornei
Cel mai vechi dosar aflat pe rolul instanţelor sucevene s-a plimbat pe la aproape toţi judecătorii care au activat sau care activează la Vatra Dornei. Unii dintre ei sunt deja pensionaţi, cum este cazul Elenei Simionescu, fosta preşedintă a Judecătoriei Vatra Dornei. Alţii s-au transferat de la această instanţă, ca de exemplu Cristi Dănileţ sau o altă fostă preşedintă a Judecătoriei Vatra Dornei, Codrina Iosan.
Fiecare schimbare de judecător a însemnat o nouă piedică în calea soluţionării liniare a dosarului, pentru înţelegerea cauzei fiind nevoie de timp şi efort suplimentar.
Experţii, cuiul lui Pepelea
Marea problemă a dosarelor de tipul celui aflat pe rolul Judecătoriei Vatra Dornei încă din cursul anului 2000 o constituie experţii. Cel puţin aşa susţin avocaţii suceveni care se confruntă frecvent cu dosare în care clienţii sunt nevoiţi să aştepte cu anii pentru a intra în posesia expertizelor aprobate de instanţe. „O soluţie ar fi numirea doar a acelor experţi care înţeleg să-şi facă treaba într-un termen rezonabil. Pentru că nu este nici un secret că unii experţi sunt corecţi şi se achită de sarcini la termenele convenite, în timp ce alţii preferă să tergiverseze finalizarea lucrărilor într-un mod nejustificat”, a spus avocatul Luminiţa Nedelcu.
Judecători mai fermi
Şi magistraţii care intră în astfel de cauze care se prelungesc cu anii ar putea contribui la scurtarea proceselor. Fără a le atinge dreptul la un proces echitabil, judecătorii pot respinge o serie de cereri neîntemeiate ale avocaţilor şi care au ca scop vădit tergiversarea dosarului. Totuşi, un ghid pentru cum trebuie procedat este imposibil de elaborat, fiecare dosar având particularitatea lui. Ca atare, este foarte posibil ca recordul de zece ani stabilit de dosarul de la Judecătoria Vatra Dornei să fie depăşit de alte cauze aflate în lucru.
Topul celor mai vechi procese
Dacă cel mai vechi dosar se află la Judecătoria Vatra Dornei, altele două au şi ele o durată considerabilă. Unul dintre acestea se judecă la Gura Humorului şi priveşte un partaj succesoral. Dosarul este înregistrat din 2002, iar pe durata procesului a existat şi o suspendare de doi ani. Un alt dosar cu o vechime de opt ani se găseşte pe rolul Curţii de Apel Suceava. Procesul are ca obiect „obligaţie încheiere contract”, iar de la înregistrare şi până acum a fost suspendat de două ori. Procese vechi de şapte ani sunt la Tribunalul Suceava, obiect „litigii Curtea de Conturi”, la Judecătoria Suceava, pentru un „partaj judiciar” şi la Judecătoria Fălticeni pentru „ieşire din indiviziune”.