Urmare a apariţiei articolului „Apa de la robinete, insuficient dezinfectată”, în ziarul din data de 19 mai 2010, vă comunicăm următoarele:
S.C. ACET S.A. Suceava, în calitate de furnizor al apei potabile către populaţie şi alţi consumatori, respectă şi asigură indicatorii de calitate stabiliţi prin Legea 458/2002, modificată şi completată, privind calitatea apei potabile.
Urmărirea calităţii apei potabile se face conform H.G. nr. 974/2004, pentru aprobarea Normelor de supraveghere, inspecţie sanitară şi monitorizare a calităţii apei potabile şi a Procedurii de autorizare sanitară a producţiei şi distribuţiei apei potabile.
Direcţia de Sănătate Publică Suceava efectuează monitorizarea de audit a calităţii apei potabile în baza unui contract încheiat cu S.C. ACET S.A. Suceava, care stabileşte punctele de prelevare a probelor şi frecvenţa acestora.
În ultimele 6 luni, situaţia analizelor privind indicatorul „clor rezidual liber” la staţiile de captare menţionate în articol nu reliefează lipsa clorului.
La Staţia de captare Berchişeşti, apă subterană din puţuri, s-au efectuat 128 analize pentru clor, din care în cinci cazuri a fost depăşită concentraţia de 0,5 mg/l, justificată prin distanţa mare de transport, de peste 36 de kilometri, până la consumatori şi necesitatea detectării unei cantităţi remanente de clor la capete de reţele de distribuţie.
La Staţia de captare Mihoveni, apă de suprafaţă, s-au efectuat 52 de analize pentru clor, din care în 28 de cazuri a fost depăşită concentraţia de 0,5mg/l, avându-se în vedere faptul că este apă de suprafaţă din râul Suceava, este necesară existenţa clorului remanent la ultimul consumator de pe reţea, în condiţiile manevrelor efectuate în această perioadă în cadrul lucrărilor prin programul ISPA. Concomitent cu monitorizarea de audit, se efectuează prin laboratoarele S.C. ACET S.A. Suceava monitorizarea de control cu o frecvenţă stabilită prin regulamente şi având în vedere prevederile H.G. 974/2004.
Rezultatele analizelor proprii sunt transmise către Direcţia de Sănătate Publică spre informare.
Apa din sursa Berchişeşti este de foarte bună calitate, necesită doar o uşoară clorinare şi este furnizată cu precădere populaţiei.
Toate buletinele de analiză, atât cele proprii cât şi cele emise de Direcţia de Sănătate Publică Suceava, pot fi consultate şi atestă potabilitatea apei furnizate în municipiul Suceava.
Drept urmare, considerăm greşită asocierea activităţii de producere şi distribuţie a apei potabile desfăşurată de operatorul S.C. ACET S.A. Suceava cu alte situaţii din judeţ de care societatea noastră nu se face răspunzătoare.
Asigurăm toţi consumatorii că apa potabilă furnizată de S.C. ACET S.A. Suceava, în toate localităţile unde prestează acest serviciu public, îndeplineşte toţi parametrii fizico-chimici şi bacteriologici de potabilitate în conformitate cu legislaţia şi standardele în vigoare.
Cu consideraţie,
Director general, ing. Ştefan Groza