Dacă unii îşi arată cu mândrie buletinul, alţii o fac cu rezervă. Nu din cauza pozei, ci a numelui. Cartea de telefoane e plină cu nume care mai de care mai ciudate. Sfeclă, Răţoi, Gâscă, Broască, Tâmpescu, Flocea sunt doar câteva din numele amuzante purtate de suceveni. Pe parcursul anului 2009, la Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Suceava au fost soluţionate 73 de cereri privind schimbarea administrativă a numelui şi a prenumelui, iar de la începutul anului curent s-au finalizat 22 de cereri
Se mândresc că-i cheamă Pizdelea, Flocea sau Tâmpescu
Unii încearcă să evite situaţiile în care trebuie să se prezinte, pe când alţii îşi rostesc cu mândrie numele. Deşi nu recunosc, mulţi se jenează că se numesc Viţel, Bounegru, Pizdelea, Mucea sau Tâmpescu. Copiii sunt cei care au de suferit cel mai mult în situaţia aceasta, glumele făcute la şcoală sau grădiniţă putându-i determina să apeleze ulterior la procedura de schimbare a numelui. „Personal nu m-a afectat numele meu, în localitatea de unde vin, Stulpicani, sunt mulţi care poartă acest nume şi o fac cu mândrie. Nu mi-a trecut prin cap să-mi schimb numele. Omul face numele, şi nu numele pe om”, ne-a mărturisit Vasile Flocea, student la Universitatea „Ştefan cel Mare”.
Sucevenii poartă cu mândrie numele moştenite de la părinţi, chiar dacă acestea reprezintă cuvinte ridicole şi stârnesc râsul celor din jur. Aceasta o confirmă şi Paul Baban, director executiv al Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Suceava, care ne-a declarat că de la începutul anului nu s-a înregistrat nici o cerere de schimbare pe cale administrativă a numelor invocând că acestea sunt ridicole. ”Motivul cel mai des invocat de o persoană este dorinţa acesteia de a purta un nume de familie comun cu al celorlalţi membri de familie. Alte cazuri sunt atunci când părinţii au divorţat, iar copiii încredinţaţi spre creştere şi educare unuia din părinţi solicită să poarte numele de familie al acestuia. De asemenea, au fost cazuri când o persoană are numele de familie format din mai multe cuvinte şi a dorit schimbarea acestuia”, a mai adăugat Paul Baban.
Nume nou
Procedura de schimbare a numelui pe cale administrativă nu e nici complicată, nici costisitoare. Persoana care solicită schimbarea numelui sau prenumelui pe cale administrativă trebuie să depună o cerere la serviciul de stare civilă din cadrul primăriei unde îşi are domiciliul. Cererea trebuie să fie însoţită de copiile legalizate de pe certificatele de stare civilă ale persoanei care solicită schimbarea numelui, un act care să ateste că extrasul de cerere a schimbării numelui a fost publicat în Monitorul Oficial al României, partea a III-a, cazierul judiciar şi cazierul fiscal ale solicitantului, consimţământul celuilalt soţ, în cazul schimbării numelui de familie comun în timpul căsătoriei, de asemenea orice act pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea cererii sale.
Când cererea de schimbare a numelui minorului este făcută de către unul din părinţi, este necesar acordul celuilalt părinte. Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor nu percepe nici o taxă pentru verificarea dosarului, costurile sunt cauzate de legalizarea documentelor din dosar şi publicarea în extras a cererii la Monitorul Oficial al României, partea a III-a, care diferă în funcţie de localitatea unde se depune, precum şi termenul la care se doreşte a fi publicat.
De la începutul anului curent Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Suceava a înregistrat şi soluţionat favorabil 22 cereri de schimbare pe cale administrativă a numelui.
(22 mai 2010, 12:36:11