Au rămas zile numărate până când studenţii din anii terminali trebuie să-şi susţină lucrarea de diplomă. Cei mai harnici au scris deja lucrarea şi abia aşteaptă să o prezinte, o parte din ei muncesc acum de zor la ea, iar cei care sunt în criză de timp şi inspiraţie şi au lăsat totul pe ultima sută de metri încearcă să se descurce prin alte metode. În ajutor le vin chiar colegii lor, care au făcut din lucrările de licenţă o afacere personală. O lucrare costă între 100 şi 600 de lei, iar preţul se stabileşte în funcţie de facultate, specializare, complexitatea temei şi poate fi negociat oricând.
Profitând de lenea unora, mai mulţi studenţi şi-au dezvoltat o afacere personală, extrem de profitabilă, practicând comerţul cu lucrări de licenţă. Deşi profesorii luptă de ani buni cu acest fenomen, paginile web, stâlpii şi copacii din campusul universitar şi chiar avizierele unor facultăţi sunt pline de anunţuri cu “licenţe de vânzare”. În timp ce unii studenţi lucrează un an întreg pentru o lucrare de licenţă, alţii preferă să scoată din buzunar până la 600 de lei pentru o lucrare bine elaborată, neavând însă garanţia că vor lua o notă mare şi nici siguranţa că profesorii nu vor depista că lucrarea nu le aparţine.
Cele mai scumpe lucrări, la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor
„Am preluat <afacerea> de la un prieten de-al meu, el deja e la master, are mai multe lucrări de licenţă făcute şi nu are timp să caute clienţi. N-am vândut deocamdată nici o lucrare, dar poate apar doritori în iunie, atunci când unii se trezesc că nu s-au apucat de licenţă. Preţul unei lucrări poate varia de la 350 de lei la 600 de lei, depinde de complexitatea temei. Dacă studentul nu are tema, îi propun eu din lista de lucrări pe care le am, dacă vine cu tema proprie, evident că preţul e mai mare. Lucrările la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor sunt foarte complicate, o lucrare bună îţi ia pentru scriere nu mai puţin de o lună. Mai trebuie şi partea practică, de aceea mulţi de la facultatea noastră nu riscă să cumpere, mai degrabă o fac mai prost, dar o fac singuri”, ne-a spus Bogdan, student la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor.
„Nu pot vorbi în numele altor facultăţi, dar la noi e aproape imposibil ca studentul să cumpere lucrarea de licenţă. Până la prezentarea licenţei, fiecare student lucrează la ea, la noi în laborator, profesorul urmăreşte evoluţia lui şi când e cazul îl ajută, în plustemele propuse de noi sunt foarte greu de găsit. Pe lângă lucrarea propriu-zisă, studentul vine şi cu partea practică la care munceşte câteva luni. E foarte uşor de depistat dacă partea teoretică a lucrării e plagiată, un student care n-a muncit la lucrare nu va putea să prezinte proba practică”, a declarat Gheorghe Frunză, prof.dr.ing. în cadrul Facultăţii de Inginerie Mecanică de la Universitatea „Ştefan cel Mare”.
Cele mai iefine lucrări, la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării
Lucrările de licenţă pentru Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării se vând la un preţ mai scăzut. „La noi, la Litere, nimeni nu-ţi dă mai mult de 300 lei pentru o lucrare, oricât de bună ar fi ea”, spune un student. Un anunţ din cadrul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, plasat chiar lângă orar, arată că o lucrare de lingvistică, realizată în 2004, cu tema „Problema schimbării lingvistice. Contribuţia lui Eugen Coşeriu” costă 150 de lei, iar preţul mai poate fi negociat.
În timp ce profesorii susţin că lucrările de licenţă cumpărate nu afectează obiectivitatea evaluării absolvenţilor, studenţii sunt de altă părere.
„Nu am întâlnit lucrări plagiate integral sau cumpărate. Un profesor care are experienţă de muncă cu studenţii îşi dă seama uşor dacă lucrarea îi aparţine sau nu. Studentul trebuie să prezinte oral lucrarea, comisia de examinare constată imediat dacă cineva şi-a cumpărat lucrarea. Am returnat câteva lucrări pentru că nu corespundeau metodologiei, dar pentru că nu aparţineau autorilor – nu”, a precizat prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, prof.univ.dr. Elena Iftimie.
Prezentarea orală a lucrării de licenţă nu-i sperie pe studenţi. „Am lucrat pe tot parcursul anului, n-am avut efectiv timp să scriu lucrarea. Voi cumpăra lucrarea, dar o voi citi de mai multe ori pentru a o prezenta bine. Oricum cunosc bine materia, dacă aş fi avut timp, îmi scriam singur lucrarea de diplomă”, ne-a mărturisit un student din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică.
Două lucrări cumpărate – una bonus
Pe lângă studenţii care îşi vând lucrările de licenţă, există şi reţele bine organizate care se ocupă de mai mult timp cu comercializarea acestora. Comandalicenta.ro, lucraredelicenta.ro, diploma.net sunt doar câteva site-uri care vând studenţilor nu numai lucrări de licenţă, dar şi de masterat. La două lucrări comandate, una o primeşti bonus. După completarea unui chestionar cu datele personale, eşti contactat de un reprezentant al site-ului care găseşte o lucrare potrivită pentru orice domeniu şi temă. Zeci de mii de proiecte de diplomă din toate domeniile, de la agronomie şi silvicultură până la sociologie şi jurnalism, la preţuri şi complexitate diferită, îi aşteaptă pe absolvenţii facultăţilor din ţară, viitorii specialişti din România.
(22 mai 2010, 11:38:58