Demersurile municipalităţii sucevene, de transformare a oraşului într-un pol de dezvoltare urbană, s-au concretizat ieri, odată cu semnarea primelor două contracte de finanţare prin Programul Operaţional Regional.
Cele două contracte, în valoare de aproximativ 15 milioane de euro, au fost semnate de primarul Ion Lungu şi ministrul secretar de stat Răzvan Murgeanu, reprezentantul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, la sediul Primăriei Suceava. La eveniment a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul Sorin Popescu, viceprimarii Sucevei, Viorel Seredenciuc şi Lucian Harşovschi, precum şi senatorul Orest Onofrei.
“Este un moment important pentru oraşul nostru, semnăm primele două proiecte din Programul Operaţional Regional, în cadrul căruia Suceava a fost declarată pol de dezvoltare urbană şi i s-a alocat suma de 22 milioane de euro.
Avem depuse cinci proiecte, din care pentru două semnăm astăzi acordul de finanţare, iar restul proiectelor sunt la avizare la Agenţia de Dezvoltare Nord-Est. Pe 14 mai am depus şi ultimul proiect, cel mai complex proiect din acest program, de reabilitare a zonei centrale şi de realizare a două parcări subterane”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, a adăugat: “Sunt foarte bucuros că unul dintre proiectele pe care le-am susţinut puternic, cel al polului de dezvoltare Suceava, ia astăzi contur. Este primul pol de dezvoltare din România”.
Ministrul secretar de stat Răzvan Murgeanu a confirmat faptul că Suceava este prima localitate din ţară care a depus proiecte pe Programul Operaţional Regional, drept pentru care, în mai puţin de o lună de zile, va reveni aici pentru a semna şi celelalte trei contracte de finanţare.
“Pentru cele trei proiecte care au rămas, se lucrează de zor la ele, în zece zile vom avea vizitele în teren, urmând ca pe 15-16 iulie să revin la Suceava pentru a le semna.
Greul de abia acum începe. Între momentul semnării contractului de finanţare şi al celor de execuţie există perioade foarte lungi.
Sportul de contestare a licitaţiilor a devenit păgubos pentru întreaga naţiune.
Nu există contract de lucrări fără ca licitaţiile să se repete sau să curgă contestaţii pentru ele”, a precizat Murgeanu.
Bulevardul principal al Sucevei, refăcut în totalitate
Primul proiect, a cărui finanţare de aproape 15 milioane de euro a fost semnată ieri, se referă la reabilitarea a 14 străzi din municipiul Suceava. În acestea sunt cuprinse toate străzile care alcătuiesc bulevardul principal al Sucevei, trei străzi din cartierul Iţcani şi alte trei din cartierul Burdujeni.
De asemeni, va fi lărgită strada Mitropoliei, de la două benzi la trei benzi, va fi reabilitat podul peste râul Suceava şi pasajul CFR de la Burdujeni, precum şi două parcuri, cel situat vizavi de Gara Iţcani şi cel din faţa sediului de primărie din Burdujeni. Tot prin acest proiect se mai amplasează încă opt staţii modulare de transport public în cartierele Burdujeni Sat şi Iţcani.
Al doilea proiect, în valoare de aproximativ 500.000 de euro, se referă la creşterea siguranţei cetăţenilor şi prevenirea criminalităţii în municipiul Suceava, prin montarea a 80 de camere video de supraveghere, în primul rând la şcoli, grădiniţe, pieţe şi parcuri.
(22 mai 2010, 13:38:45