Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava a revenit ieri cu noi precizări referitoare la finanţarea tratamentului pentru pacienţii cu HIV/SIDA din judeţ, după ce, miercuri, reprezentanţii acestora, prin vocea preşedintelui Asociaţiei Red Ribbon Fălticeni, Dorina Vasile, şi coodonatorul programului judeţean de HIV/SIDA, dr. Corina Stănescu, au acuzat disfuncţionalităţi în acordarea medicaţiei, ca urmare a lipsei de fonduri.
Printr-un comunicat de presă, preşedintele director general al CAS Suceava, dr. Cristina Iordăchel, a explicat că finanţarea tratamentului pentru bolnavii cu HIV/SIDA se face prin Programul Naţional de Sănătate prin care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate alocă Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate fonduri fundamentate în baza Ordinului MS/CNAS nr. 264/407/2010, ordin în care se prevede un consum mediu pe pacient şi pe an pentru această afecţiune.
2.798.000 de lei, în 2010, pentru 142 de bolnavi aflaţi în tratament
Şeful CAS Suceava a arătat că, pentru anul 2010, consumul mediu aprobat este de 19.032 lei pe pacient, iar în evidenţa CAS Suceava, prin raportările coordonatorului de program, dr. Corina Stănescu, sunt 142 de persoane în tratament. Dr. Cristina Iordăchel a explicat că, pentru aceşti bolnavi, bugetul alocat până în prezent este de 2.798.000 lei, ceea ce, raportat la numărul de pacienţi, înseamnă o sumă alocată de 19.704 lei pe pacient şi pe an, sumă mai mare decât costul mediu prevăzut prin Ordin.
”Suma alocată la trimestrul I 2010 a fost de 949.142 lei. Dacă raportăm la prevederile Ordinului MS/CNAS nr. 264/407/2010, suma medie alocată ar fi trebuit să fie de 4.758 lei/pacient pe trimestru, însă CNAS a alocat către CAS Suceava suma de 6.859 lei/pacient la trimestrul I, deci o sumă mult mai mare.
Sumele de contract alocate în primele patru luni ale anului de CAS Suceava au fost de 1.169.386 lei. La data de 30.04.2010, la Spitalul Judeţean Suceava, pentru tratamentul bolnavilor HIV/SIDA exista un stoc de medicamente de 246.709 lei, existând în principal două, trei tipuri de medicamente la care valoarea stocului depăşea 50.000 lei sau 100.000 lei”, a completat şeful CAS Suceava.
Cine răspunde de achiziţiile de medicamente pentru pacienţii cu HIV/SIDA
Dr. Cristina Iordăchel a subliniat că achiziţia de medicamente se face de către Spitalul Judeţean Suceava, la propunerea coordonatorului de program, dr. Corina Stănescu, Casele de Asigurări neavând atribuţii în stabilirea tipului de medicamente achiziţionate. Şeful CAS Suceava a apreciat că, până în momentul de faţă, de la CNAS s-au primit fonduri conform prevederilor legale în vigoare la CAS Suceava, adăugând că CAS Suceava a transmis către CNAS cererile de finanţare mult mai mari ale coordonatorului de program, însă acestea au fost aprobate în limitele stabilite în ordin.
Miercuri, preşedintele Asociaţiei Red Ribbon, Dorina Vasile, şi coordonatorul judeţean al programului de HIV/SIDA, dr. Corina Stănescu, au informat că bolnavii nu reuşesc să-şi facă tratamentul complet şi la timp din cauză că sumele alocate reprezintă doar aproximativ 40% din necesar. În replică, şeful CAS Suceava, dr. Cristina Iordăchel, a declarat că bolnavii nu au cum să beneficieze de o schemă completă de tratament dacă spitalul nu face aprovizionarea pentru toate produsele, ci doar pentru câteva, pe care le cumpără în cantităţi mari, care se consumă în unele cazuri şi în nouă luni.