Caz incredibil în satul Catrinari, comuna Panaci, acolo unde şeful PRM Suceava, Gheorghe Acatrinei, este acuzat că a venit însoţit de bodyguarzi şi a încercat să evacueze feţele bisericeşti din mănăstirea din localitate, al cărei ctitor este, alături de soţia sa, Stela Acatrinei, fosta vicepreşedintă a Consiliului Judeţean Suceava (2004-2008).
Gheorghe Acatrinei, fost senator al României (1996-2000), recunoaşte că a venit la lăcaşul de cult însoţit de trei bodyguarzi, însă susţine că rolul acestora din urmă e de a păzi bunurile din mănăstire tocmai de cei care slujesc acolo, un preot şi cinci măicuţe.
“ Eu sunt în luptă cu nişte hoţi. El (n.r.-preotul) cu maicile au prădat mănăstirea. Au luat bunuri de jumătate de miliard de lei vechi, icoane aurite, argintite, coroane, produse alimentare, veselă, cazarmament....Cu bunurile furate mai dotau o mănăstire. Eu nu le-am făcut inventar, că am avut încredere în popă”, a răbufnit, ieri, la telefon, liderul PRM Suceava.
„Am să curăţ această mănăstire”
Întregul scandal s-a petrecut în urmă cu două zile, la Mănăstirea cu hramul Naşterea Maicii Domnului şi Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, lăcaş de cult ridicat pe vârful muntelui Păltiniş, la altitudinea de 1.426 metri, pe raza satului Catrinari.
Complexul monahal a fost înălţat din contribuţia soţilor Acatrinei, în numele unei asociaţii care poartă chiar denumirea mănăstirii şi care este condusă de liderul PRM Suceava.
Sfinţirea mănăstirii s-a făcut la începutul lui octombrie 2007, în prezenţa mai multor oficialităţi şi reprezentanţi ai instituţiilor publice, iar un an mai târziu Stela Acatrinei se folosea de imaginea complexului monahal în materialele electorale pentru alegerile parlamentare.
La lăcaşul de cult au fost trimişi să slujească cinci măicuţe şi un preot, Constantin Tanef, cunoscut ca părintele Haralambie, acesta din urmă fiind numit şi stareţul lăcaşului de cult.
Totul a fost bine până acum două-trei luni, când soţii Acatrinei au început să nu-l mai înghită pe părintele Haralambie şi au decis să-l gonească de la lăcaşul de cult ctitorit de ei.
Motivul, explică fostul senator PRM, feţele bisericeşti furau bunuri din mănăstire.
„Tot ce a furat, el (n.r.-preotul) a dus în nişte locaţii care nu-s descoperite. A furat un cuptor de copt pâine, numai ăla-i vreo 60 de milioane de lei vechi. O parte din bunuri, de până-ntr-o sută de milioane, le-a adus înapoi... Eu i-am dat toată încrederea şi el....Au luat până şi lanţul de aur, de vreo 300-400 de grame, de la gâtul Maicii Domnului. Erau la icoană, acolo, şi mai multe perechi de cercei, inele din aur, toate donate de credincioşi.În mod legal, repet în mod legal, am să curăţ această mănăstire”, a explicat liderul PRM Suceava.
Contactat telefonic, părintele Haralambie a refuzat să facă comentarii referitor la acest subiect. „Sunt deznădăjduit de tot ce se întâmplă. Fiecare va trage în faţa lui D-zeu pentru tot ceea ce face”, a fost singura declaraţie a preotului hulit de soţii Acatrinei.
Fostul senator a rămas la mănăstire. Cu tot cu bodyguarzi.
Gheorghe Acatrinei a recunoscut că a apelat într-adevăr la serviciile unor bodyguarzi şi că a venit însoţit de aceştia la mănăstire, joi după-amiază.
„Aici (n.r.-la mănăstire) sunt şi acum. Nu plec până nu rezolv situaţia şi este trimit alt preot. Am doi bodyguarzi cu mine, care supraveghează să nu se mai fure nimic. Am materiale de construcţii, sunt atâtea bunuri aici, care nu vreau să mai dispară”, a mai declarat, ieri, Acatrinei.
La mănăstirea de la Catrinari au venit, joi seară, şi mai mulţi poliţişti, după ce preotul stareţ a sunat şi a anunţat poliţia că preşedintele PRM Suceava, Gheorghe Acatrinei, încearcă să-l evacueze pe el şi pe măicuţe din lăcaşul de cult şi să pună lacăte pe uşi.
La faţa locului au fost trimise mai multe echipaje de poliţie, care au reuşit să calmeze spiritele. Cel puţin, pentru moment.
Cui aparţine mănăstirea?
Potrivit oamenilor legii, există pe rolul instanţelor un proces civil între Arhiepiscopia Sucevei Rădăuţilor şi Sucevei şi asociaţia soţilor Acatrinei, pentru a se stabili cui aparţine complexul monahal şi terenurile aferente acestuia.
Secretarul Arhiepiscopiei, părintele George Fediuc, susţine că mănăstirea nu are cum să mai fie proprietatea soţilor Acatrinei, întrucât, după sfinţire, lăcaşul de cult a intrat în patrimoniul Bisericii.
El a argumentat cu articolul 181 din statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Române Ortodoxe, potrivit căruia „o biserică, imediat după sfinţirea ei, trece în proprietatea şi în folosinţa unităţilor de cult din cadrul eparhiei, cu tot cu terenul şi clădirile afectate ei şi stă sub dispoziţiile prezentului statut, ţinându-se seama şi de actele de fundaţie”.
Secretarul eparhial a subliniat şi articolul 75 din acelaşi statut care, la aliniatul 3, spune că: „în mănăstirea, schitul sau metocul date în folosinţă prin sfinţire, nici unul dintre ctitori, donatori şi binefăcători nu are vreun drept de proprietate, folosinţă sau amestec în conducerea, administrarea şi viaţa spirituală a acestora”.
De cealaltă parte, fostul senator PRM susţine că reprezentanţii Arhiepiscopiei argumentează doar cu articolele care le convin lor în această situaţie.
Gheorghe Acatrinei scoate şi el statutul BOR şi arată spre articolul 180, aliniatul 3, care prevede că doar în cazul în care o asociaţie sau fundaţie social-filantropică ori cultural-bisericească se desfiinţează, patrimoniul acesteia trece în proprietatea eparhiei pe teritoriul căreia se află.
Juriştii şi avocaţii celor două tabere vor trebui să convingă instanţele de partea cui se află dreptatea şi a cui e mănăstirea până la urmă.
Până atunci, preotul stareţ, Haralambie, poarte fi schimbat, cel puţin teoretic, doar de Arhiepiscopie, cea care, de altfel, l-a şi trimis să slujească la lăcaşul de cult de la Catrinari, pentru ridicarea căruia asociaţia din care fac parte şi soţii Acatrinei ar fi făcut credite de 4,7 miliarde de lei vechi.
Scandalul de la Panaci s-a lăsat şi cu plângeri penale.
Liderul PRM acuză feţele bisericeşti de la mănăstire de furt, iar stareţul pe fostul senator de tulburare de posesie, ambele dosare fiind în lucru la Poliţia municipiului Vatra Dornei.
(21 mai 2010, 11:55:51